Foto: Redd Barna/Colin Crowley
Adoy forbereder dagens hovedmåltid til datteren Furahia (1) og sønnen Ahmed (2). Familien er en av mange som er rammet av matkrisen på Afrikas horn. Dagens måltid består bare av te og melk.

For hver dag som går, står stadig flere barn i fare for å sulte i hjel.

Regnet har ikke kommet som forventet denne årstiden. Det har ført til at millioner av barn og deres familier sliter med å få tak i drikkevann. Ekstremtørken fører også til at avlinger slår feil og husdyr dør over hele Afrikas horn. Familiene har mistet inntektene sine og tilgangen på mat. Samtidig har prisene på vann og mat eksplodert.

Ni millioner rammet

Over hele Afrikas horn – og særlig i Kenya, Somalia og Etiopia – er mennesker sultne, tørste og desperate. Mer enn halvparten av de over ni millioner rammede er barn. De står nå i fare for å bli kritisk underernærte. Uten hjelp kan mange i de hardest rammede områdene dø.

– Tusenvis av barn vil sulte i hjel hvis vi ikke får livsviktig nødhjelp til dem raskt. Foreldrene har ikke lenger noen mulighet til å gi barna maten de trenger: Husdyrene deres er døde, brønnene har tørket opp og maten på markedene er for dyr til at de har råd til å kjøpe den, sier Redd Barnas regiondirektør for Øst-Afrika Matt Croucher

Redd Barna er allerede på plass i hele den katastroferammede regionen. Vi er godt i gang med nødhjelpen, men behovet for hjelp er akutt.

Foto: Redd Barna/Colin Crowley
Den verste tørken på 60 år har nå ført afrikas horn inn i en dyp matkrise. Mange familier må nå bruke svært lang tid på å prøve å finne livsviktig vann.

Dette gjør Redd Barna:

  • Deler ut vann i områdene som er hardest rammet av tørken. Vi bedrer også tilgangen til vann og sanitæranlegg i helseklinikker og skoler.
  • Deler ut vannkanner, filter og tabletter til å rense vann med for å sikre at folk ikke skal drikke forurenset vann i desperasjon.
  • Behandler akutt underernærte barn. Den livreddende behandlingen er ofte enkel og effektiv. Så langt i år har 8000 barn i Somalia fått slik behandling.
  • Hjelper familier til å kunne kjøpe sin ernæringsrik mat ved å dele ut matkuponger. Disse kupongene gir samtidig viktig støtte til de lokale kjøpmennene og markedene.
  • Overfører penger til familier som har mistet inntekten sin slik at de kan kjøpe det nødvendigste til barna.

 

Foto: Redd Barna/Colin Crowley
Rahow (2) spiser fra en pakke med svært næringsrik peanøtt-masse som han har fått fra Redd Barnas utdelingssentral.
Foto: Redd Barna/Colin Crowley
Folk samler seg for å hente vann i det tørkerammede distriktet Wajir i Kenya.
Foto: Redd Barna/Colin Crowley
En av Redd Barnas medarbeidere registrerer barna på utdelingssentralen vår i landsbyen Kanjara, hvor familier som strever med å overleve får utdelt pakker med peanøtt-masse og annen ekstremt næringsrik mat.
Foto: Redd Barna/Colin Crowley
Antall underernærte barn på Afrikas horn går rett til værs ettersom tilgangen på mat og vann blir stadig vanskeligere. Disse barna får mat ved Redd Barnas utdelingssenter i Kanjara, Kenya.
Foto: Redd Barna/Cat Carter
Hver eneste dag kommer flere enn 800 barn fra tørke- og krigsrammede Somalia og til flyktningleiren Dadaab i Kenya. Narso (2) er ett av disse barna.