Foto: Redd Barna
Redd Barna ber det internasjonale samfunnet samarbeide med myndighetene i Haiti for å forebygge helsekatastrofer, som kolera.

Selv om antall barn som har mistet livet på grunn av kolera fortsatt er uklart, advarer Redd Barna om at barn – spesielt småbarn og nyfødte – er de mest sårbare for den dødelige bakterien. Kolera kan ta livet av voksne i løpet av tre timer dersom de ikke får behandling.
 
– Mange barn i Haiti er allerede underernærte, noe som gjør dem mer mottagelige for å bli smittet av sykdommen. Kolera dreper ved at den tapper kroppen for væske og næringsstoffer, og ofrene kan dø svært raskt av dehydrering og utmattelse. Barn er små og ikke så motstandsdyktige som voksne. Fysisk sett har barn mindre væske i kroppen, noe som betyr at sykdommen er enda mer alvorlig for dem, sier norske Thomas Myhren, som arbeider som assisterende programsjef for Redd Barna i Haiti.

Han sier at sykdommen kan behandles med enkle grep hvis barna får tabletter som stopper dehydrering. Men fordi foreldre i Haiti er vant til at barna deres lider av diaré reagerer de ikke raskt nok når barna har kolera. Kolera har ikke vært et problem på Haiti siden 1960.

Trapper opp responsen

Redd Barna trapper opp responsen for å behandle og forebygge kolera. Organisasjonen ber det internasjonale samfunnet om å arbeide sammen med og støtte myndighetene i Haiti for å prioritere forebyggende arbeid som denne type sykdommer.
 
– Redd Barna har sendt ut helseteam til flyktningleirene for å forsikre seg om at familiene vet hvilke tegn de skal se etter og hvordan de skal beskytte seg mot sykdommen. Kolera sprer seg gjennom skittent vann, og hjelpearbeidere arbeider på spreng med å forsikre seg om at familier vet hvordan de skal vaske hendene sine med såpe og at de kun må drikke og lage mat med rent vann, sier Myhren.

Foto: Redd Barna
Forholdene i flere av flyktningleirene bærer fortsatt preg av svært dårlige hygieniske forhold. Hundrevis av familier bor tett sammen og søppel flyter mellom teltene.

Dårlig hygieniske forhold i flyktningleirene

– Forholdene i flere av flyktningleirene bærer fortsatt preg av svært dårlige hygieniske forhold. Hundrevis av familier bor tett sammen og søppel flyter mellom teltene. I noen av de mest avsideliggende flyktningleirene, rekker ikke internflyktningene frem til vannkildene som er installert av hjelpeorganisasjonene, sier Myhren.

Han sier at barn, i likhet med alle andre barn, liker å leke. I regnsesongen er det mange vanndammer som barn hopper i eller vasker hendene sine i. Myhren sier at de uskyldige lekene kan være dødelige hvis kolera sprer seg ytterligere til byene.
 
– Foreldre vi snakker med er redde. De har hørt nyheter som dødsfall drøye 100 kilometer fra Port-au-Prince, og de er livredde for at barna deres skal bli syke. Det er derfor viktig at vi akselerer nødhjelpsinnsatsen, slik at vi når særlig mødre som står for matlaging og har ansvaret for barnas hygiene – så de vet hvordan de skal forholde seg til situasjonen, sier han.

Redd Barna i Haiti

Redd Barna har mer enn 800 ansatte i Haiti og har etter jordskjelvet satt i gang arbeid i Port- au-Prince, Jacmel og Leogane. Redd Barna har helseteam og mobile helseklinikker som arbeider med livreddende helsehjelp og gir opplæring i hygiene. Organisasjonen hjelper også med å beskytte nyfødte mot sykdommen, med spesialister som viser nybakte mødre hvordan de kan amme istedenfor å gi morsmelkerstatning.