Foto: REUTERS/Faisal Mahmood fra AlertNet
Barn siter ved den oversvømte elva Nowshera i Khyber-Pakhtunkhwa provinsen i Pakistan. Flommen er forårsaket av en ukes tungt monsunregn.

Redd Barna er i gang med nødhjelpsarbeidet etter at den voldsomme flommen i Pakistan så langt har tatt livet av 1300 personer, hundrevis er meldt savnet og 1,5 millioner mennesker er rammet.
 
Redd Barna har sendt mobile helseklinikker, ambulanser og medisiner to Swat-regionen for å gi akutt nødhjelp til barn og familier som er rammet av flommen. I følge lokale myndigheter har rundt 100.000 mennesker fått kolera eller mageinfeksjoner som følge av flommen. De fleste av dem skal være barn.
 
– Våre helseteam har i løpet av de tre siste dagene tatt i mot 1200 pasienter. Legene våre rapporterer om luftveissykdommer og diaré. Hvis ikke barna får behandling straks, kan sykdommene være livstruende for små barn og nyfødte, sier Annie Foster, assisterende leder for Redd Barnas internasjonale nødhjelpsarbeid.

Hun forteller at Redd Barna var raskt i gang med nødhjelpsarbeidet. Vi mobiliserer nødhjelpseksperter og alt vi har av tilgjengelig nødhjelpsmateriell for å hjelpe familier som har mistet hjemmene sine i flommen og det usedvanlig harde monsunregnet.

Frykter sykdomsutbrudd

Foto: REUTERS/Faisal Mahmood fra AlertNet
Familier blir evakuert bort fra flomvannet som har oversvømt nordvestre Pakistan.
Folk bærer det de kan få med seg av eiendelene sine, og prøver å komme seg i sikkerhet. Mange flyktninger bor på overbefolkede skoler der de mangler mat og rent vann.
 
– Infrastrukturen er svært hardt rammet. Hjem, skoler og helseklinikker er vasket bort. Lokalsamfunn i berørte områder har ingen tilgang på rent vann og de sanitære forholdene er svært dårlige. Noen mennesker er tvunget til å drikke infisert vann, noe som igjen vil øke faren for at vannbårne sykdommer, som diaré, vil spre seg, sier Foster.
 
Redd Barnas nødhjelpsteam i Pakistan rapporterer om at nærmere 90 prosent av broene i berørte områder er ødelagt. En av de største utfordringene nå er å nå ut med nødhjelpen til barn og familier. Det fryktes at ytterligere regn de kommende 24 timene vil gjøre det vanskelig å nå frem til de som trenger det mest.
 
Sammen med nasjonale og lokale myndigheter, bruker Redd Barna alle tilgjengelige metoder for å få hjelpen frem, inkludert helikoptre, muldyr og båter, for å sende inn helsepersonell og forsyninger til mennesker som er rammet.
 
Redd Barna planlegger å dele ut 800 telt, husholdnings- og hygieneartikler til barn og familier i løpet av dagen.