Foto: Redd Barna
Så langt har Redd Barna gitt nødhjelp til 720 000 mennesker, inkludert halvparten av alle barn som ble rammet av syklonen.

Nyi Lay er ett av mange barn som ble hardt rammet av syklonen Nargis. Under åpningen av klimakonferansen i Købehnavn i desember 2009 brukte leder for FNs klimapanel i København, Ivo De Boer, Nyi Lay som eksempel på at barn ble spesielt hardt rammet av naturkatastrofer som Nargis.

I dag er Nyi Lay 13 år og bor sammen med sin bestemor, tante og en yngre søster i landsbyen Thine Chaung. Før syklonen gikk han ikke på skolen fordi han måtte hjelpe foreldene sine med å tjene til livets opphold, men nå har Redd Barna hjulpet han tilbake på skolebenken. Han fullførte nylig tredjeklasse.

– Jeg synes ikke det er vanskelig å gå på skolen lenger fordi jeg får skolesekk, bøker og klær til å bruke på skolen. Vi har fått kyllinger og griser som vi kan selge for å overleve. I tillegg har vi fått penger til å starte opp en liten butikk. Nå trenger vi ikke å bekymre oss om hvordan vi skal klare oss fra dag til dag, sier han.

Han er glad for å være tilbake på skolen. Han var svært plaget med de vonde opplevelsene etter Nargis og tapet av moren og faren sin. I dag er han fornøyd med tilværelsen og glad for å bo sammen med de overlevende familiemedlemmene.

Foto: Redd Barna/Louise Dyring Nielsen
Syklonen Nargis la skolen til seks år gamle Min Min i ruiner, men takket være Redd Barna kan han og kameratene nå få undervisning på en splitter ny skole.

Han forteller at behovene fortsatt er store, og at i avsideliggende områder er situasjonen spesielt vanskelig.  

– Det er behov for langsiktige planer for å gi befolkningen rent vann.  Og av totalt 4000 skoler, som ble ødelagt av syklonen, trenger fortsatt 25 prosent å bli reparert og få nye skolemøbler. Nærmere en tredjedel av barn i skolepliktig alder får ikke gå på skolen fordi de ikke kan betale skolepenger. 750 000 hjem ble ødelagt av Nargis. Halvparten av disse har ikke blitt reparert eller gjenoppbygget, sier Kirkwood.

– 84 prosent av husholdningene forteller at de har det varmere, fuktigere og bor trangere enn de gjorde før syklonen rammet. Landets økonomi mangler fortsatt penger og investeringsvilje for å komme seg på beina igjen og landbruket ligger mange steder brakk, sier han.   

Kom raskt igang med nødhjelpsarbeidet

Nargis er den verste naturkatastrofen som har rammet Burma noensinne. Men Redd Barna hadde lang erfaring i Burma og hadde allerede 500 ansatte i felt da katastrofen inntraff. Dette gjorde at det var lettere for Redd Barna å nå ut med nødhjelp. Myndighetene anerkjente jobben Redd Barna gjorde for å hjelpe barn. Vi fikk tidlig inn varer med fly, hadde våre egne lagre og delte selv ut nødhjelpsartiklene.

– De to siste årene har vi erfart at til tross for utfordringene det er å drive nødhjelp i Burma, er det likevel mulig å drive omfattende humanitært arbeid effektivt og uavhengig, sier Kirkwood.