Foto: Redd Barna/Inge Lie
Kainat Riaz (bildet), Shazia Ramzan og Malala Yousafzai ble skutt av Taliban på skolebussen i 2012. Siden da har deres kamp for utdanning blitt verdenskjent.

- Selv om jeg er jenta som mottar denne prisen, vet jeg at jeg ikke er en ensom stemme i min kamp, sa Malala da hun annonserte venninnenes deltakelse i Oslo. – Denne fredsprisen går til jenter overalt som ønsker seg en utdanning. Disse modige jentene er ikke bare venninnene mine, de har blitt mine søstre i vår kamp for utdanning til alle.

De fem venninnene utgjør Malalas jentedelegasjon, og består av unge utdanningsaktivister fra Pakistan, Syria og Nigeria. Alle kjemper de for barns rett til skolegang i områder det kan være livsfarlig å snakke opp for menneskerettigheter.

Skutt på skolebussen

To av jentene har kjent dette på kroppen. Shazia Ramzan og Kainat Riaz ble også skutt under angrepet på Malala i Swat-dalen i 2012. Tirsdag startet Shazia og Kainat startet sitt offisielle oppdrag i Norge hos Redd Barna, og var veldig klare på sin oppgave:

– Alle barn skal få utdanning. Sammen med Malala vil vi forandre verden.

- Vi er utrolig fornøyde med Nobels fredspris i år, fordi Malala – og dere – er så sterke talspersoner for barns rett til utdanning, sa Redd Barnas generalsekretær Tove R. Wang etter å ha forsikret seg om at jentene hadde varme klær å møte den norske vinteren med.

- Dere er virkelig spesielle gjester for oss, jeg er også glad for at dere kan være med på Redd Barnas fredsprisfest i morgen.

Det var noen tydelig spente jenter på besøk i Oslo. At hele 6000 barn deltar på Redd Barnas fredsprisfest onsdag, var det mest spennende Kainat hadde hørt. Da det ble snakk om utdanning derimot, viste 17-åringene at Malala hadde rett i sin beskrivelse av venninnene. Kainat og Shazia deler absolutt Malalas engasjement.

Vil fortsette kampen

Foto: Redd Barna/Philip Crabtree
Generalsekretær Tove R. Wang var glad for å ta i mot de unge aktivistene. Fra venstre: Kainat Soomro, Kainat Riaz og Shazia Ramzan.

- Utdanning er viktig for alle, spesielt for jenter, mener Kainat. - Situasjonen var kjempevanskelig i Swat i 2012. Det var ingen der som visste om sin rettighet til utdanning, men 12 år gamle Malala hevet sin stemme for egen og andres rett til å gå på skole, kan hun fortelle.

- Jeg er kjempestolt av Malala, og glad for at hun får Nobels fredspris, fortsetter Kainat. - Jeg er også stolt av meg selv som venn av Malala. Vi skal fortsette vår kamp.

For å få til dette, mener Shazia at man må bevisstgjøre foreldre.
- Vi må støtte og oppmuntre foreldre, og fortelle alle at utdanning er en fundamental rettighet.

Fortsatt noe fritid

Som resten av verden er jentene imponerte av venninna si. De er også glade for at Malala fortsatt er den samme, til tross for taler i FN og oppmerksomhet fra hele verden før sin 18-årsdag.

- Malala er kjempeopptatt. Hun jobber veldig hardt for utdanning, samtidig som hun er fokusert på egne studier, forteller Kainat. - Jobben hennes er viktig, men jeg føler ikke at Malala har forandret seg. Hun har fortsatt tid til oss, og vi er bestevenninner. Vi har det fint sammen, lager pakistansk mat og spiller spill.

Jentedelegasjon på tvers av landegrenser

Foto: Redd Barna/Philip Crabtree
Kainat Soomro (høyre) er også fra Pakistan, og jobber hardt for at jenter skal få gå på skolen i Karachi-regionen.

Pakistanske Kainat Soomro, syriske Mezon Almellehan og nigerianske Amina Yusuf vil også være blant Malalas spesielle gjester under fredsprisseremonien 10. desember. Sammen med Malala utgjør de fem jentene Malala Girl delegation. Amina Yusuf er fra Nord-Nigeria der skoler blir brukt som bevisste mål i Boko Harams krigføring. 

Syria er dessverre også et aktuelt land for Malalas arbeid. Siden 2011 har millioner av syriske skolebarn fått sin utdanning ødelagt som følge av krig. Malala har engasjert seg spesielt for skolegang til syriske flyktninger i Jordan

Se mer om hvorfor årets fredspris er så viktig her >