Foto: Redd Barna/Lynette Lim
I dag tidlig mottok vi endelig bildene fra lettede kollegaer på bakken på øya Cebu. Det første flyet er kommet frem.

- På øya Panay alene ble mer enn 90.000 hjem fullstendig smadret av tyfonen. En million mennesker er rammet her. Våre folk som vurderer ødeleggelsene og behovene på bakken har ikke sett maken, sier Søren Pedersen, Redd Barnas nødhjelpssjef. Han sier at skadene som er kjent fra byen Tacloban ligner på dem som har rammet mange andre øyer også. Det inkluderer fiskebåter og annet utstyr som folk trenger for å livnære seg, i tillegg til hjemmene.

- Det er ingen tvil om at folk lider. Strømmen er borte, trær løftet opp av bakken med røttene og bygninger knust til stein. Strømmen er ikke tilbake og mange strever med å livnære familiene sine. Det er akutt behov for beskyttelse, tak over hodet og ikke minst vann og mat, sier han.

Livsviktige forsyninger

Flyet som landet i morges inneholder livsviktige forsyninger, som inkluderer:

  • 9380 presenninger 
  • 12000 tepper
  • Fire mobile klinikker med medisinsk utstyr
  • 13600 vannkanner
  • 2500 pakker med kjøkkenutstyr
  • 500 pakker for nyfødte barn
  • 100 telt
  • 5000 bøtter
  • Vannrensetabletter og -utstyr
  • Utstyr til å sette opp trygge lekeområder for barn og enkel undervisning

 Flere fly vil lande i de neste dagene med mer nødhjelpsartikler hentet fra Europa, Afrika og Asia.

Legeteam

Foto: Redd Barna/Jonathan Hyams
3 år gamle Dada pådro seg en hodeskade da stormen sto på. Redd Barna møtte henne sammen med familien i Tacloban, der de prøvde å komme seg vekk fra Filippinene.

Redd Barna har flere enn 100 ansatte - både lokale og internasjonale eksperter - på bakken i noen av de hardest rammede områdene. De vurderer behovene på Iloilo-Iloilo, Rohas og Tacloban i samarbeid med lokale myndigheter slik at riktig utstyr kan sendes videre med båt, fly og lastebil etter hvert som det ankommer.

Et team på 12 leger og sykepleiere fra britiske Redd Barna er på vei til Cebu og Palo sør for Tacloban og ankommer i morgen tidlig. Ni eksperter på logistikk fra Storbritannia, Australia og Danmark er til stede. To norske Redd Barna-ansatte venter på klarsignal til å reise inn.

Barn hardest rammet

Myndighetene anslår at 4,6 millioner barn er rammet av tyfonen Haiyan. Nødhjelp trengs raskt for å unngå at barn blir syke og at de får behandling for skader, i tillegg til akutt nødhjelp som vann, mat og beskyttelse. Medisiner og helsetilbud er livsviktig for å hindre spredning av sykdommer og at skadde mennesker får behandling. Redd Barna vil nå sette opp seks mobile klinikker i Leyte.

Foto: Redd Barna/Jonathan Hyams
Dada på tre år er heldigvis sammen med familien sin på flyplassen i Tacloban, Filippinene. Mange barn har kommet bort fra sine nærmeste, og følges opp av slektninger og andre bekjente.

- I de første ukene etter katastrofen er det avgjørende at barn får den støtten og beskyttelse de trenger for å unngå varige psykososiale problemer. Mange barn har kommet bort fra sine nærmeste familier og må følges opp av slektninger og andre de kjenner. Det er kjent fra tidligere store katastrofer at barn kan bli bortført eller utsatt for overgrep og misbruk. Vi har ikke hørt om slike tilfeller på Filippinene, sier Pedersen.

Trygge lekeområder

Den uoversiktlige situasjonen som har oppstått fører til at voksne strever med å finne mat og ly til familien. Redd Barna tilbyr trygge lekeområder der barn kan komme bort fra kaoset, der de kan leke og fortsette skolegang.