Foto: Redd Barna/Jenn Warren
Her er Anna på vei for å gjøre et oppfølgingsbesøk hos en nybakt mor. Før fødte kvinnene i Wokobu Payam-området stort sett helt på egenhånd.

Anna er den eneste tradisjonelle fødselshjelperen i området Wokobu Payam i det avsidesliggende distriktet Kapoeta i Sudan. Det nærmeste helsesenteret – drevet med støtte fra Redd Barna – er en to timers spasertur unna. Derfor er det mange gravide og mødre som ikke søker hjelp ved helsesenteret. I stedet føder de hjemme med Annas hjelp.

– Jeg har vært tradisjonell fødselshjelper i tre år. En katolsk hjelpeorganisasjon ga meg et én måneds kurs. Jeg tok opplæringen fordi jeg gjerne vil hjelpe folk i lokalsamfunnet her, forteller Anna.

Travel fødselshjelper

For vordende mødre i Wokobu Payam har Annas trening som fødselshjelper betydd at både de og barna nå har bedre muligheter for å overleve fødselen.

Foto: Redd Barna/Jenn Warren
Her er Anna på barselsvisitt hos firebarnsmoren Sulebeta, som fødte sønnen Logie for to dager siden.

– Før døde noen mødre når morkaken ikke kom ut, mens andre mødre i landsbyen døde under selve fødselen. Jeg følte at jeg trengte trening. Nå som jeg har fått kunnskapene, kan jeg til og med få ut en morkake så alt går bra med mødrene. Før fødte mange mødre helt alene. Noen av dem kunne ligge en hel dag og føde på egenhånd uten assistanse. Jeg har hatt trening, men bare meg er ikke nok. Flere kvinner må få treningen så vi kan jobbe som et team, sier Anna.

Lang vei til helsesenteret

Hvis hun merker at babyen ligger feil i magen eller ved vedvarende blødninger etter fødselen, sender Anna mødrene videre til helsesenteret to timer unna. Der får de den nødvendige behandlingen.

– Hvis en mor er veldig syk, bærer lokalsamfunnet henne hele veien til helsesenteret på en båre. Det kan ta opp til åtte timer, forteller Anna.

Som eneste fødselshjelper i lokalsamfunnet, har hun travle dager. Anna tok imot en baby på fredag, og en ny baby igjen i går.

Foto: Redd Barna/Jenn Warren
Anna må ofte gå langt for å hjelpe fødende kvinner i distriktet. Det er to timers gangavstand til det nærmeste helsesenteret, som er støttet av Redd Barna.

– I går kom en kvinne til meg for å få en sjekk fordi hun ikke følte seg bra. Jeg undersøkte henne og oppdaget at fødselen var i gang. Det tok bare en time før barnet var ute. Av og til, når fødselen skjer om natten, må jeg tenne på gress rundt området der fødselen skjer. Jeg har ingen lommelykt, sier Anna.

Mangler utstyr

Mødrene føder stort sett rett på bakken. Etterpå bader Anna den nyfødte og vasker moren. Hun har ikke noe mødrene kan ligge på, beskyttelsesklær til seg selv eller utstyr til selve fødselen. Heller ikke har hun såpe eller en balje for å bade barna i. I stedet heller hun vann over barna fra et flaskegresskar. 

– Jeg trenger en utstyrspakke for fødselshjelpere. Det hadde gjort arbeidet mitt mye lettere, sier Anna.