Foto: Redd Barna/Hedinn Halldorsson
Denne storfamilien på 32 mennesker bor nå i en liten leilighet i Dohuk, Irak

Den 6. juni brøt kamper ut i Mosul, Iraks nest største by, etter at den ekstreme islamistgruppen ISIL angrep byen. Opprørerne tok rask kontroll over byen som har rundt 2 millioner innbyggere. Fire dager senere uttalte en talsperson for Iraks innenriksdepartement at Mosul er utenfor statens kontroll, ifølge Aftenposten. 

Det er estimert at en halv million mennesker har flyktet fra byen alene, og rundt en million mennesker er på flukt nord i Irak som følge av urolighetene. 

Bekymret for foreldrene

Karl Schembri, leder for Redd Barnas mediearbeid i Midtøsten-regionen, har møtt mange av barna som er på flukt. På video fra Irak sier han blant annet:

Å snakke med disse barna… Det er hjerteskjærende å se dem så rørt av det faktum at foreldrene deres nå er helt maktesløse. De forteller hvor lei seg de er for at foreldrene, som før hadde jobb og mulighet til å forsørge familien, har mistet alt. Du føler at barna virkelig har vondt av foreldrene sine, og det rører meg veldig. Vi snakker om åtte–tiåringer som allerede tenker på denne måten! Dette er tanker ingen barn skal måtte ha. 

Se Schembri fortelle mer fra møter med desperate flyktninger i Irak her:

De som fortsatt er igjen i Mosul står nærmest uten tilgang til helsetjenester, da det er livsfarlig å ta seg til sykehus og lege. I tillegg er skoler og moskeer tatt i bruk som oppholdssted for opprørere og flyktninger, og det er begrenset tilgang på rent vann, elektrisitet og sanitæranlegg. Redd Barnas ansatte på bakken forteller også om store behov for mat, vann og gass til matlaging i byen. 

Familier på flukt sover hos slektninger, i telt, forlatte bygninger, skoler eller moskeer. Mange måtte rømme uten å ta med seg mer enn klærne de gikk i. Våre kollegaer i Irak forteller at de mottar flyktninger i etablerte leirer i nærliggende byer, som er satt opp for flyktninger fra blant annet Bagdad og Tikrit. I tillegg har en leir i Khazair, 40 kilometer unna Mosul, vokst i rekordfart siden 6. juni.  

- Jeg er sliten nå, jeg vil hjem

Foto: Redd Barna/Hedinn Halldorsson
Maliks familie i leiligheten de nå bor i. Foran sitter Saad, hans ett år gamle søster.

Noen bor også i leiligheter i Mosuls nabobyer. Åtte år gamle Malik er en av dem. Han er sammen med foreldrene og fire søsken i en leilighet i Dohuk, Irak. Søstera hans er bare ett år gammel. Enn så lenge klarer familien å betale leie, men Maliks pappa er bekymret for penger og for barna sine. Malik forteller om flukten:

Foto: Redd Barna/Hedinn Halldorsson
Åtte år gamle Malik forteller om flukten fra Mosul. Han bor nå med foreldre og fire søsken i en leilighet i Dohuk, nord i Irak.

- Det var eksplosjoner i Mosul. Drap og vold… Vi var veldig redde. Vi så at politiet ble angrepet. Politiet måtte legge fra seg pistolene sine. Vi gikk en veldig lang vei. På veien så vi angrep, pistoler på bakken, kuler overalt, raketter... Jeg er sliten nå, jeg vil hjem, sier han.

Redd Barna fokuserer nå på distribusjon av livsnødvendigheter som mat og hygieneartikler. Vi jobber også med å få opp trygge lekeområder, der barn kan komme sammen og få psykososial støtte, og er spesielt bekymret for barnas manglende tilgang på beskyttelse i kaoset som har oppstått i Irak.