Foto: Redd Barna
Fra evakueringssenteret i Tacloban - byen som forventes å bli hardest rammet av tyfonen Hayian.

- Tyfonen har allerede ført til store materielle ødeleggelser, og vi er redd mange liv vil gå tapt, sier Redd Barnas Anna Lindenfors fra Filippinene. – Vår første prioritet nå er å hjelpe de rammede barna.

Minst tre mennesker er allerede drept etter at tyfonen traff land fredag, og millioner er tvunget til å flykte fra hjemmene sine. Haiyan brakte med seg bølger på over fem meter, og det er ventet at vindene vil føre til store oversvømmelser på sin vei over øygruppen.

25 tyfoner bare i år

Foto: Redd Barna
Anna Lindenfors forteller fra Filippinene. Redd Barna har jobbet der siden 1981.

- Barna rammes spesielt av naturkatastrofer, og denne er ingen unntak. Det er stor fare for at barn separeres fra familiene sine, dras med i vannmassene eller blir truffet av fallende bygninger. Vi er redd tusenvis vil stå igjen hjemløse, sier Lindenfors.

I år har Filippinene blitt rammet av hele 25 tyfoner, og Redd Barnas mannskap er forberedt på denne typen situasjon. Det er allerede etablert nødhjelpsrespons i Tacloban, en by på Filippinenes østkyst med en befolkning på over 200 000 mennesker. Haiyan er ventet å treffe hardest i denne byen. Her vil Redd Barna dele ut nødpakker til barn og familier og kartlegge situasjonen.

Fokus på barna

- Først når tyfonen har passert får vi et overblikk over den faktiske størrelsen på skadene, og hvor mange liv som er gått tapt, sier Lindenfors. – Akkurat nå kan vi bare gjøre alt vi makter for å hjelpe de rammede barna, da mange er sjokkert, skadde eller alene, og håpe på best mulig utfall for alle som rammes på stormens vei, avslutter hun fra Redd Barnas kontor på Filippinene.