Foto: REUTERS/Department of Natural Defense fra AlertNet
Byen Bucalan er blant områdene på Filippinene som nå er rammet av flom på grunn av usedvanlig kraftig nedbør.

Redd Barna er i gang med nødhjelpen etter at tusener av barn og deres familier har måttet flykte fra hjemmene sine på grunn av flom på Filippinene. Regntiden har ført til en kraftig flom, som har feid gjennom Manila og områdene rundt hovedstaden.

Mellom 60 og 83 millimeter med regn falt i løpet av en eneste natt i går, og ifølge værmeldingen skal den kraftige nedbøren fortsette i dagene som kommer. Skoler, forretninger og til og med børsen var stengt i går.

– Barna er alltid mest sårbare i slike situasjoner. Vi er særlig bekymret for barn som akn ha kommet bort fra foreldrene sine i uværet. Barna har også dårligst forutsetninger for å takle store mengder flomvann. De må ha vært livredde, og mange kan ha fått panikk. Ettersom regnet fortsetter med uforminsket styrke, kan de havne i enda større fare. Redd Barna er allerede på plass for å undersøke omfanget av skadene og behovet for nødhjelp, sier Redd Barnas landdirektør på Filippinene Anna Lindenfors.  

270 000 evakuert

Foto: REUTERS/Erik de Castro fra AlertNet
En ung mann sitter i vinduet mens hjemmet hans er omringet av flomvann i byen Quezon. Nesten 270 000 mennesker har så langt måtte flykte fra hjemmene sine.

Byene Parañaque, Taguig, Makati, Manila, Marikina, Mandaluyoung, San Juan, Pasay, Quezon, Valenzuela og Pasi er alle hardt rammet av flommen, mens en rekke andre byer også nå opplever både flom og styrtregn.

Så langt er rundt 179 000 familier rammet av flommen på Filippinene. 4000 familier bor foreløpig i evakueringssentre. Disse tallene er forventet å øke ettersom regnet er forventet å avta noe i styrke på torsdag. Redd Barna vil fremdeles overvåke flommen nøye.

Vi har jobbet på Filippinene i 30 år og har lang erfaring med å være raskt på plass med humanitær hjelp hver gang øynasjonen blir rammet av tyfoner og andre naturkatastrofer. Filippinene opplever i gjennomsnitt 20 tropiske stormer hvert år, i tillegg til at landet er plassert i en aktiv jordskjelvsone og er hjem til en rekke vulkaner.

Foto: REUTERS/Cheryl Ravelo fra AlertNet
Evakuerte etter flommen står i kø for å få utdelt mat og annen nødhjelp i Filippinenes hovedstad Manila.
Foto: REUTERS/Cheryl Ravelo fra AlertNet