Foto: Redd Barna
Båten, som skal patruljere mellom Italia og Libya, har kapasitet til å redde 300 mennesker på hver tokt.

Så langt i år har antallet barn som flykter uten foreldre til Italia over Middelhavet blitt fordoblet sammenliknet med samme tid i fjor.

– Vi kan ikke lenger sitte stille og være vitne til at barn og familier drukner foran øynene våre. Derfor sjøsetter Redd Barna internasjonalt nå en redningsbåt på Middelhavet, sier generalsekretær i Redd Barna Tove R. Wang.

Redd Barna lanserte tidligere i sommer en kampanje for å øke oppmerksomheten rundt katastrofen som fortsatt utspiller seg i Middelhavet. Nå har Redd Barna internasjonalt bestemt seg for at vi i september også skal sjøsette et redningsfartøy, som skal redde barn og voksne på flukt fra krig, konflikt, sult og fattigdom.

Mer om kampanjen her.

Spesialister på barn

Bare i juni i år flyktet rundt 3.500 barn uten foreldre sine fra Libya til Italia som er området Redd Barna-båten skal patruljere.

Det nye redningsfartøyet har kapasitet til å redde 300 mennesker om gangen på hvert tokt. Om bord vil det være spesialister på blant annet beskyttelse av barn, helse og logistikk.

– Vi vil gi dem mat, vann og helsehjelp og sørge for at barna får egne, trygge områder om bord. Vi har også egne oversettere som vil sørge for at de får informasjon om hva som venter dem når de kommer i land. Barn har også egne rettigheter til beskyttelse når de kommer på mottak i Italia, sier Wang.  

 

– Vi må gjøre det vi kan

Redd Barna har lenge etterspurt økt innsats fra Norge og EU for å redde uskyldige mennesker fra drukningsdøden i Middelhavet.

– All den tid EU ikke greier å sørge for trygge måter for mennesker å søke om asyl på, kommer folk til å fortsette å legge ut på denne livsfarlige reisen. Vi må gjøre det vi kan for å redde uskyldige barn og voksne fra å dø, sier Redd Barnas generalsekretær.

Lete- og redningsarbeid i nært samarbeid med den italienske kystvakta.