Foto: Redd Barna
Redd Barnas Khurram Masood.

Dette er meldingen Redd Barnas Khurram Masood fikk fra eldrerådet i en etiopisk landsby nær grensen til Somalia da han spurte om de hadde en hilsen til menneskene som skal lese bloggen hans. Masood er vår informasjons- og rapporteringsekspert i Etiopia. Her kan du lese resten av blogginnlegget hans:

”Dessverre finnes det mange slike steder over hele Afrikas horn. Millioner av mennesker er fremdeles rammet av sult. Og situasjonen kommer antageligvis til å bli enda verre de neste månedene.  

Før jeg besøkte flyktningleirene, ville jeg reise til de etiopiske landsbyene nær grensen til Somalia for å møte og snakke med lokalsamfunn som er blitt rammet av tørken. Da vi ankom landsbyen Bardale, satt de eldre i et møte i eldrerådet. Diskusjonen gikk om den skrekkelige tørkesituasjonen. Den første som slo meg var at de sa: ”Dette ufruktbare, tørre og støvete området hvor vi nå sitter, pleide å være grønt og frodig. I løpet av de siste fire årene har det blitt forvandlet til en ørken foran øynene våre.”

Foto: Redd Barna/Per-Anders Pettersson
Når husdyrne dør over hele Afrikas horn, mister mange sitt eneste levebrød.

Døde husdyr

Nå ligger døde husdyr spredt utover landskapet. Kveget som ikke døde av tørken, døde ved at de spiste plastposer som klynger seg til greiner og kvister. For sultne kyr må posene se ut som friske blader. Buskap er vanligvis den eneste inntekskilden for menneskene som bor i Bardale. Mennene forteller om hvordan antallet husdyr stuper nedover. Først døde kyrne, så døde geitene og til slutt døde sauene.

– Vi kan ikke engang selge de dyrene vi har igjen. Markedsprisen er halvparten av hva den var i fjor. Og det er ingen som vil kjøpe svake husdyr, sa en mann.    

Tapet av husdyrene betyr at mange mennesker i Bardale nå går glipp av måltider. De er tvunget til å se barnas helse bli dårligere og dårligere fordi det ikke finnes mat. Det må være en pine for foreldrene. Hva ville du sagt til sønnen eller datteren din når de spør om middag og det ikke finnes noen?

Foto: Redd Barna/Katie Drew
De drøyt 12 millioner tørkerammede menneskene på Afrikas horn vil være avhengig av nødhjelp i lang tid fremover. Her fra Redd Barnas lager av ekstra næringsrik peanøttmasse, såkalt "plumpy nut", i Kenyas hovedstad Nairobi.

Kan bli katastrofe

Mennene sa de lette etter måter å overleve på. Til tross for at selv svært gamle menn sa de aldri hadde opplevd en så alvorlig situasjon tidligere, er det inspirerende å se besluttsomheten deres og innsatsen for å finne løsninger. Fordi de fleste av mennene er analfabeter uten spesielle ferdigheter, er det vanskelig å flytte et annet sted og finne arbeid. Å bore etter vann og lage brønner er dyrt fordi grunnvannet ligger langt under jordoverflaten og fordi vannet har høyt saltinnhold. Selv om innbyggerne i Bardale er takknemlige for nødhjelpen fra det humanitære samfunnet, er de kloke nok til å vite at tankbilene med drikkevann og matutdelingene bare er midlertidige løsninger.

Det er ikke mye folk kan gjøre på dette tidspunktet i tørken annet enn å vente på at regnet skal komme. Men værmeldingene for de neste månedene er ikke lovende, og folk er i ferd med å resignere og innse at det ikke vil bli noen ny avling før neste år. Selv om den avlingen blir god, er det ikke nødvendigvis nok.

Mens medias søkelys er rettet mot menneskene som ankommer flyktningleirene sør i Etiopia, er landsbyene langs den somaliske grensen og lokalsamfunnene rundt flyktningleirene også rammet av tørken. Etter at jeg besøkte Bardale, gikk det tydelig opp for meg at mye viktig humanitært arbeid fremdeles gjenstår dersom vi skal unngå en katastrofe her."