Madiwana er mamma til tre. Da hun fødte sine eldste sønner, var hun ennå ikke smittet. Men under sitt tredje svangerskap fikk hun beskjeden.

- Jeg var veldig redd. Lurte på om jeg kom til å dø, eller om barnet mitt ville til å bli født med sykdommen, sier hun.

Foto: Redd Barna/ Mai Simonsen
Sykepleierne på den lokale helseklinikken til Madiwana er nøye med at alle gravide som kommer innom blir testet for hiv.

Store utfordringer

I dag lever mer enn 5.5 millioner mennesker med hiv og aids i Sør-Afrika. Over 40,000 barn blir smittet av sin egen mor i svangerskap og under fødselen hvert år. 3.4 millioner barn er foreldreløse og nesten halvparten av dem har mistet sine foreldre på grunn av aids.

Etter mange feilslåtte kampanjer for å forebygge hiv, innførte den Sørafrikanske regjeringen i 2009 en ny modell som blant annet satset på forhindring av smitte mellom mor og barn. Ved å gi mer ansvar til de lokale sykepleierne i de mindre nærområdene, desentraliserte man antiretroviralbehandlingen (medisiner for å holde hiv-viruset under kontroll) til 1847 helsetjenester i løpet av noen få år, og oppnådde fantastiske resultater. 1.3 millioner mennesker, deriblant 108 682 barn (under 15 år) får i dag antiretroviral behandling, noe som gjør dette til det største hiv-programmet i verden. Til tross for dette, er det fremdeles en lang vei å gå før alle i Sør Afrika kan få den hjelpen de har krav på.

Foto: Redd Barna/ Mai Simonsen
Mitt håp nå er å se barna mine vokse opp og bli sterke mennesker, sier Madiwana

Tilgjengelig helsetilbud

Heldigvis for Madiwana, blir hun tatt godt vare på ved den lokale helseklinikken. Hun begynte på medisiner og ble fulgt opp under hele svangerskapet.

- Jeg fikk utrolig god støtte av hjemmesykepleierne som begynte å besøke meg regelmessig etter at jeg fant ut at jeg var hiv-positiv. De forsikret meg på at jeg ikke vil dø under fødselen eller overføre sykdommen min til babyen min. Jeg måtte bare sørge for å ta medisinene mine og jevnlig besøke helseklinikken, sier hun med lille Natasha hvilende på armen.

- Mitt håp nå er å se barna mine vokse opp og bli sterke mennesker, avslutter Madiwana.

Flere livreddende helsearbeidere

- Ingen mødre skal behøve å risikere sitt eget eller barnets liv ved å føde uten kvalifisert fødselshjelp, og dette er et brudd mot både kvinner og barns grunnleggende rettigheter. Det har vært satset altfor lite på nyfødthelse og tilgang til integrerte helsetjenester for mor og barn, sier Tove Wang.

Norge har gjort en god innsats for barne- og mødrehelse internasjonalt, men ikke prioritert en nødvendig satsning på helsearbeidere. Gjennom underskriftskampanjen «9 måneder igjen» krever Redd Barna at den norske regjeringen investerer mer i helsearbeidere for å forhindre at mødre og barn i fattige land dør. En kvinnes «9 måneder» skal være preget av forventning og glede uansett hvor i verden hun bor.

Gi din signatur i dag og støtt oss i kampen for flere livreddende helsearbeidere.