Foto: Redd Barna/Per-Anders Pettersson
Redd Barna trapper nå opp nødhjelpen på Afrikas horn. De nærmeste månedene skal vi gi livreddende hjelp til 500 000 av de mest sårbare barna og deres familier i Somalia.

– At FN nå erklærer sultkatastrofe i Somalia bekrefter vår frykt om at den allerede alvorlige situasjonen i Somalia raskt blir verre. Barna er hardest rammet. Halvparten av alle barna i de hardest rammede områdene er nå akutt underernært, og opp mot en million barn står i fare for å dø, sier Redd Barnas landdirektør i Somalia Ben Foot.

Katastrofen skyldes en dødelig kombinasjon av krig, stadig økende matpriser og sviktende regn. I ukevis har tusenvis av somaliere strømmet over grensene til Kenya og Etiopia. De fleste er helt utslitt etter å ha flyktet i flere dager uten tilgang på mat. Stadig flere kommer frem for sent til å få hjelp til sine akutt underernærte barn.

Må trappe opp nødhjelpen

– Når FN nå erklærer at det er en sultkatastrofe i Somalia, må det internasjonale samfunnet våkne. I øyeblikket har vi ganske enkelt ikke nok penger til å dekke det prekære behovet for nødhjelp i Somalia. Hvis vi skal redde barns liv de neste ukene, må vi alle trappe opp hjelpearbeidet kraftig, sier Foot.

Foto: Redd Barna/Tugela Ridley
Farhia er gravid i femte måned. Her sjekker en Redd Barna-ansatt hvor underernært hun er for å kunne sikre at Farhia og hennes ufødte barn begge får den beste behandlingen.

Gjennom hele den voksende sultkatastrofen har Redd Barna jobbet på bakken både i sørlige deler av sentral-Somalia og i Puntland. Så langt har vi delt ut 24 millioner liter vann til over 70 000 mennesker og gitt helsehjelp til 20 000 personer. Hver eneste dag gir vi også livreddende mat og behandling til 9000 alvorlig underernærte barn på matsentrene våre i Somalia. I Puntland har antallet underernærte barn som kommer til Redd Barnas sentre doblet seg de siste seks månedene.

Skal hjelpe 500 000

Redd Barna tripler nå nødhjelpen i Somalia. Vårt mål er å nå en halv million av de mest sårbare barna og deres familie med livsviktig nødhjelp som mat, ernæring, vann og helsetjenester.

– I 1992 ble Somalia rammet av en sultkatastrofe som tok livet av 200 000 mennesker. Vi har ennå ikke nådd dette krisepunktet, men om vi ikke handler raskt, vil mange barn miste livet i de neste månedene, sier Ben Foot.  

FNs definisjon av en sultkatastrofe er når mer enn to mennesker per 10 000 innbyggere dør av matmangel hver dag samtidig som barn under fem år mister mer enn 30 prosent av musklene over en hel region.

Foto: Redd Barna/Colin Crowley
Nesten to millioner barn er rammet av matkrisen i Somalia. Halvparten av disse barn akan komme til å sulte i hjel om de ikke får nødhjelp umiddelbart, frykter Redd Barna. To år gamle Rahow er blant de akutt underernærte barna som har fått livreddende hjelp, her spiser han en svært næringsrik peanøttmasse som han har fått fra Redd Barna.