Foto: Redd Barna/Anne Brude
Redd Barna vil jobbe med foreldre, lærere, jentene selv og lokale myndigheter for å få flere jenter på skolebenken i Kambodsja.

Skolegang som nytter skal sikre barn i avsidesliggende områder i Kambodsja en plass på skolebenken. Elevene skal få god læring i et sikkert og barnevennlig læringsmiljø. Totalt er målet å nå 3500 barn over tre år.

-For å nå dette målet trenger vi støtte fra norske bedrifter. Budsjettet er på tilsammen tre millioner kroner per år og nesten halvparten er sikret allerede, sier Anne Brude, seniorprosjektleder i Redd Barna.

Jenter skal prioriteres

I 2013 skal Skolegang som nytter ha spesielt fokus på å få jenter inn i skolen.

- Det er mange årsaker til at det er vanskeligere for jenter å begynne på skolen, og ikke minst fullføre den, sier Brude. Ofte må jentene passe småsøsken eller hjelpe til hjemme. Foreldrene er også bekymret for lang og potensielt farlig skolevei. Lokale utdanningsmyndigheter og lokalsamfunnene samarbeider om å finne gode løsninger som sikrer  jentene transport til og fra skolen. Ordninger med stipend og internater der jentene kan bo i ukedagene er også til vurdering.

I samarbeid med lokale utdanningsmyndigheter og lokalsamfunnene skal Redd Barna i år teste ut ulike tilnærminger til denne utfordringen.  - Redd Barna vil jobbe tett med foreldre, lærere, jentene selv og lokale myndigheter for å finne gode løsninger. Erfaringene herfra vil brukes i andre prosjekter i Kambodsja, sier Anne Brude.

Trenger ny skole

Foto: Redd Barna
Ratanak ungdomsskole er falleferdig og farlig. Gjennom Skolegang som nytter får elevene en helt ny skole.

Redd Barna skal bygge ny barneskole i landsbyen Chroy Pros i Koh Kong-provinsen og ny ungdomsskole i Rattanak i Preah Vihear-provinsen.

Den nåværende ungdomsskolen i Rattanak (bildet) er falleferdig og kan være farlig for barna. Mange foreldre er skeptiske til å sende barna hit. I tillegg er skolen stengt når det regner eller blåser, siden det er umulig å undervise i støyen og forstyrrelsene.
Utdanning bedrer barns liv
De nye skolebygningene består av fem klasserom med møbler og utstyr, og det skal bygges toalettbygninger samt brønner og regnvannstanker med tilhørende håndvasker.

Over 350 barn som ikke går på skolen i dag vil få mulighet til å gå på skolen når de nye bygningene er ferdige og nye lærere er på plass.

-Vi vil gjerne ha med flere norske bedrifter på prosjektet Skolegang som nytter! Kontakt oss dersom din bedrift ønsker å bidra til å gi barn i Kambodsja utdanning. Benytt kontaktskjemaet til høyre eller ring oss på 22 99 09 00, avslutter Anne Brude.