Se for deg at du blir vekket midt på natten av politifolk som sier du og familien din må pakke sakene deres. Du blir tatt med til et sted med piggtrådgjerder, murer og låste dører. Du får beskjed om at du skal sendes til hjemlandet ditt, et land du kanskje aldri har vært i.

Dette er historien til en jente som har bodd i Norge så lenge hun kan huske. Hun og familien fikk opphold til slutt, men minnene fra pågripelsen har satt dype spor. Siri Skjeggedal, kjent fra TV-serien Snøfall, har valgt å gi henne sin stemme.

Redd Barna jobber for at barn skal slippe å bli vekket av politiet om natten og bli sperret inne. Men det er også mange hverdagslige ting hver enkelt av oss kan gjøre. Si hei og spør hvordan det går, eller inviter noen med på leken. For alle barn trenger å føle seg inkludert, også barn som har flyktet til Norge.

Del filmen der Siri Skjeggedal gir sin stemme på Redd Barnas facebook >

Jeg våknet av at det var noen stemmer i huset

-Jeg våknet av at det var noen stemmer i huset. Jeg slo på lyset og der stod det to menn og så på meg. Men det var ikke tyver, det var politiet. Vi skal tilbake til hjemlandet vårt, sa mamma.

 

Dette er virkeligheten for barn som har opplevd forsøk på tvangsretur. De fire siste årene har totalt 794 barn blitt internert på Politiets utlendingsinternat på Trandum. Siri Skjeggedal fra NRK-serien Snøfall har valgt å gi sin stemme til et barn som har opplevd nettopp dette. Et barn som har fortalt sin historie og delt sine opplevelser knyttet til tvangsretur og internering. 

- Politibilen stoppet utenfor en bygning med gittergjerder rundt. På kvelden låste de oss inne på et rom. Jeg får aldri sove når døra er stengt, så jeg ble liggende å lytte. Til mamma og pappa som hvisket til hverandre, sier jenta, fortalt av skuespiller Siri.

 

Ny rapport

Samtidig med filmen lanserer Redd Barna og NOAS rapporten «Jeg har ikke gjort noe galt». For første gang har barn som har opplevd tvangsretur blitt intervjuet om sine opplevelser og følelser. Jenta som har fortalt sin historie i filmen er en av 12 barn som har delt sine historier. I rapporten har barn og foreldre fra åtte ulike familier blitt intervjuet om tvangsretur og internering.

Les mer om og finn rapporten «Jeg har ikke gjort noe galt» her >

-Da jeg spilte Selma i snøfall kjente jeg på hvordan det var å være midt i mellom allting. Ikke ha noe hjem og lure på hvor man hører til. Hvis jeg møter denne jenta ville jeg sagt hei, invitert henne med hjem. For barn på flukt, er jo tross alt bare barn, sier Siri i sin appell på slutten av filmen.

Filmer om barn på flukt

Redd Barna har i en serie på fire filmer løftet fram historiene til barn på flukt. I filmen vi lanserer nå møter vi en jente som deler tankene sine rundt det å bli pågrepet av politiet og fengslet på Trandum. Siri Skjeggedal forteller hennes historie.

Tidligere har skuespiller Rolf Kristian Larsen gitt sin stemme til en 16 år gammel gutt som måtte flykte fra Syria. Les mer her > 

Filmen med Rolf Kristian kan du se og dele på Facebook her >

De fire filmatiserte historiene baserer seg på intervjuer med barna, og er anonymisert og bearbeidet av manusforfatter Helena Nielsen. Filmene er regissert at Johan Kaos og Harald Mæle Jr.