Foto: Lisbeth Michelsen
Ungdom sier at de tar sterk avstand fra voldtekt, og at "nei betyr nei". Men det er en utbredt oppfatning av at det er jenters ansvar å nærmest rope "nei", istedenfor at gutter faktisk spør om dette er noe jenta har lyst til.

Redd Barna har snakket med ungdom om voldtekt, kjønnsroller og samtykke, og rapporten «Den som er med på leken..» viser at det er stort behov for å jobbe med sex, samtykke og krenkelser på nye måter og på flere arenaer. For selv om ungdom er samstemte om at voldtekt er en forferdelig handling som de tar sterk avstand fra, så kommer det frem helt andre holdninger når det blir snakk om konkrete historier. Da mener flere av ungdommene at jenta har ansvar hvis hun har flørtet med og kysset gutten, lagt seg i sengen med ham, ”bydd på seg selv”, som de sier. Flere av jentene har opplevd at de har sagt nei, men at dette ikke har blitt respektert. Jenter opplever at gutter maser seg til sex, men jentene selv strekker seg ofte langt i å ta på seg ansvaret for ikke å ha vært tydeligere.

Last ned rapporten «Den som er med på leken..» her.

Gutter skal ta initiativ, jenter skal ta ansvar

- Vi lever fortsatt med et slags bilde av at det er jenters ansvar å sørge for at det ikke blir voldtekt. Det var en utbredt oppfatning gutter skal ta initiativ, mens jenter skal vite og uttrykke akkurat hvor langt hun vil gå, sier Silje Berggrav, som har laget rapporten på oppdrag fra Redd Barna.

Nettstedet ung.no har vært en viktig kilde for kunnskap. Her kommer det jevnlig inn historier og spørsmål blant annet om seksuelle overgrep. Berggrav har brukt utvalgte historier i fokusgruppene som utgangspunkt for diskusjon. Både henvendelsene til ung.no og historier fra jenter i fokusgruppene tyder på at til tross for at guttene mener et nei skal respekteres, kan de oppføre seg annerledes i praksis. En del kan se ut til å tenke at selv om jenta sier nei, så mener hun likevel ja. Guttene er usikre på hvor grensene går, og på hva jenter liker og ønsker seksuelt. I stedet for å spørre, setter de sin lit til at hun sier høyt og tydelig fra hvis hun ikke vil – eller at hun kanskje vil like det etter hvert. Det er fritt fram så lenge hun ikke reiser seg opp og skriker nei.

Foto: Lisbeth Michelsen
Mange jenter tar på seg skylden for å ha vært for utydelige hvis de blir med på sex som de egentlig ikke hadde lyst til.

– Hvis han klår og hun ikke sier noe, da er det hennes ansvar. Da spør han på en fysisk måte.

– Herregud. Vil du ikke så brøl NEI!

En rekke av henvendelsene til ung.no vitner om at jenter opplever at gutter går lengre enn de ønsker med berøringer og masing om at de skal ha sex, at jentene sier «nei» som ikke blir respektert, og at de til slutt «gir etter» og har sex de egentlig ikke ønsker.

«Jeg sa nei, når jeg følte han ble for nærgående, og tok bort hånden. Så prøvde han å ta meg i skrittet, og jeg flyttet hånden hans 3-4 ganger og knep lårene sammen, med makt. Så ga jeg opp, og lot så bare som om jeg syntes det var greit og spilte også med, bare for å få det overstått. Så startet han å presse meg til samleie. Jeg sier nei flere ganger, frem til jeg overgir meg. Jeg kysset han hele veien og syntes det var greit, men ville egentlig ikke gå videre. Jeg føler veldig skyld for at jeg bare spilte med, og at jeg ikke gjorde mer motstand.»

Råd og ønsker fra ungdommene

Et oppløftende funn i rapporten er at jenter gir veldig klart uttrykk for at de setter pris på at gutter spør underveis.
– En gutt spurte meg «Vil du faktisk dette?» Jeg syntes det var så søtt. Da føler man seg ikke brukt.

– Det er greit å spørre om man vil gå lenger. Når man kommer til det punktet, til den stemninga. Man kan bare si: «Er det her greit for deg?» Og så kan man si ja eller nei.

– Jeg ville satt pris på at en gutt spurte. Det viser at han bryr seg.

Foto: Lisbeth Michelsen
Ungdommer kommer både med råd for hvordan de skal snakke og tenke på sex og samtykke på nye måter, og med ønsker om arenaer for hvor unge kan snakke om disse temaene.

Rapporten belyser flere andre aktuelle temaer, som at jenter og gutter får ulike «stempel» hvis de er seksuelt aktive, og hvorfor det er så vanskelig for ungdom å si fra hva de egentlig vil og har lyst til.Ungdommene gir konkrete råd om hvordan både voksne og unge selv bedre kan forebygge voldtekt.

  • Vi trenger et større vokabular for å kommunisere om sex og lyst.
  • Vi må lære at det å mase seg til sex kan gå over grensen til å bli en voldtekt.
  • Vi må lære at det er mange måter å signalisere at man ikke ønsker å ha sex.
  • Vi må utfordre og bekjempe kjønnsrollene som forteller gutter at de får «kred» og status hvis de har sex med flest mulig, mens jenter får høre at de er horer om de gjør det samme.
  • Vi må lære at selv om alkohol gir oss mer lyst, er det enda vanskeligere å tolke hva den andre vil.
  • Vi må lære hvordan vi kan være en god støttespiller for noen som forteller at de er utsatt.


Ungdommene ønsker seg:

  • bedre og mer seksualundervisning på skolene
  • helsestasjoner og fritidsarenaer som tilbyr jente- og guttegrupper hvor ungdom kan snakke om disse temaene
  • informasjonsvideoer på youtube hvor unge selv snakker
  • enkle, hardtslående budskap med jevnlige påminnelser der ungdommene er.