Foto: Redd Barna/Mats Lignell
– Min kone har grått hver dag siden Lailia døde, forteller Noor Mohammed. 37-åringens tolv dager gamle datter frøs i hjel på grunn av ekstremvinteren som nå herjer Kabul.

Noor Mohammed bor i et uformelt boligområde i utkanten av Kabul. 37-åringen tok med seg familien sin og flyktet fra hjemlandsbyen i den krigsherjede Helmand-provinsen sør i Afghanistan.
 
– Det var kamper i landsbyen vår, så vi måtte flykte. Det var for fire år siden. Vi kom hit til Kabul for å være trygge. Livet her gjør meg glad fordi det ikke er noen bombing, skyting eller kriging her. Men her er vi sultne hele tiden, og vi trenger hjelp, sier Noor.

Ingen oppvarming

Familien bor i et falleferdig hus som de ikke har råd til å varme opp. Av og til får Noor tak i litt kull eller ved, men han tjener ikke nok penger som selger av brukte sko til å kjøpe brenselet som trengs.

Foto: Redd Barna/Mats Lignell
Noor Mohammad pakker inn en av døtrene sine i det familien har av tepper. Det falleferdige huset i et av Kabuls uformelle bosetninger isolerer svært dårlig mot kulden og Noor har ikke råd til å kjøpe verken nok mat eller brensel.

– Den første vinteren vi var her var første gangen barna så snø. De trodde det var sukkerspinn som falt fra himmelen. Men denne vinteren er det annerledes. Vi har aldri sett så dårlig vær før. Det er så utrolig kaldt, sier Noor.

Kabul er rammet av den hardeste vinteren på 15 år med kraftig snøfall og temperaturer ned mot 17 kuldegrader. Så langt er minst 28 barn som bor i de uformelle boligområdene frosset i hjel den siste måneden.

Kona gråter hver dag

– Jeg fikk en datter for en måned siden. Vi kalte henne Laila. Hun døde da hun var tolv dager gammel. Det var ikke noe vi kunne gjøre. Det er opp til Gud. Gud gir og Gud tar. Min kone har grått hver dag siden hun døde, forteller Noor.

Han har sju gutter og tre jenter som fortsatt er i live, men Noor er redd for hvordan det skal gå med dem dersom kuldebølgen fortsetter, slik værmeldingen forutsier.

Foto: Redd Barna/Mats Lignell
Rundt 20 000 mennesker bor i de stusslige leirene for internflyktninger. Her er huset til Noor Mohammed og familien hans.

– Det var en ekstra kald natt, og det snødde. Laila var ikke syk og hun klaget ikke. Men hun døde her, i dette rommet, i løpet av natten, sier Noor Mohammed.

Nødhjelpen i gang

Rundt 20 000 internflyktninger bor skur som Noor Mohammed og familien hans i de uformelle boligområdene rundt Kabul.

Redd Barna er i tett kontakt med de afghanske katastrofehåndteringsmyndighetene ANDMA og andre humanitære organisasjoner for å gi best mulig nødhjelp til de sårbare familiene. I januar delte vi derfor ut mat som hvetemel, bønner, olje, sukker og salt til 250 familier i fire leire for internflyktninger i Karte Parwan i Kabul.