Foto: Redd Barna/Fauzan Ijazah
Et tykt lag med aske og grått støv ligger som et teppe i de rammede områdene.

Den aktive vulkanen Merapi på øya Java i Indonesia har som fryktet hatt et nytt utbrudd. Hardest rammet er Mageland og Klaten-distriktene sentralt på Java og Sleman distriktet i Yogyakarta. Til sammen er 66 500 mennesker rammet av vulkanutbruddene og tvunget til å flykte fra hjemmene sine. Antall omkomne er 38.

– Det rapporteres at barns situasjon i de midlertidige tilfluktsleirene er bekymringsverdige. Liten plass og ingen tilrettelegging av aktiviteter fører til at barn ikke får bearbeidet eventuelle traumer og normalisert hverdagen sin, sier leder for nødhjelp i internasjonale Redd Barna, Søren Pedersen.

Han sier at i tillegg er et mer variert mattilbud nødvendig. Barn og unge trenger også tepper for å holde seg varme i løpet av de kalde nettene. Arbeidet med å dele ut forsyninger med sunn mat og arrangere aktiviteter i leirene er i gang, noe som vil være viktig for å normalisere hverdagen til barna.

Lokale myndigheter håndterer situasjonen med støtte fra partnere og internasjonale organisasjoner som er til stede i Indonesia.

Foto: Redd Barna/Fauzan Ijazah
Dian Ambarwati (23) er redd for helsen til to år gamle Anes. – Det blir veldig kaldt om natten, sier hun.

Sender pakker med hygieneutstyr

Redd Barna er i gang med nødhjelpen og vurderer situasjonen kontinuerlig. Organisasjonen sender blant annet ut 7000 pakker med hygieneutstyr til de berørte områdene i Yogyakarta og 10 000 til Magelang og Klaten-distriktene. De umiddelbare helsebehovene er latriner, støvmasker, tepper, aktiviteter for barn og opprydningsutstyr. Helseproblemer som luftveisproblemer, forkjølelse og feber kan forventes å ramme leirene.

– Det er tilstrekkelig med mat og drikkeforsyninger i området, men hygiene og sanitærforholdene må forbedres for å forhindre spredning av sykdommer, som skjer raskt da folk bor så tett. Redd Barnas pakker med hygieneutstyr inneholder såpe, tannkrem, tannbørster, vaskepulver og andre nødvendige artikler, sier Pedersen.

Redd Barnas lokalt ansatte vil i tillegg gi råd om personlig hygiene mens man bor under slike forhold, dette vil sikre at befolkningen forblir friske. Det vil også redusere de økonomiske utgiftene for befolkningen.

Foto: Redd Barna/Fauzan Ijazah
Dians største bekymring er hvordan livet skal gå videre etter at familien har mistet hus, hjem og dyr i vulkanutbruddet. Livet i de midlertidige leirene er tøft. Her vasker hun datterens hår utendørs.

Bor i midlertidige tilfluktsleire

I landsbyen Kepuhrejo i Sleman-distriktet var omgivelsene frodige og grønne. Nå dekker aske og grått støv trær, avlinger, tak og alle eiendelene inne i husene til folk. På grunn av faren for nye utbrudd er det kun tillatt å være i området i opptil 30 minutter av gangen.

Til sammen 796 familier i landsbyen ble evakuert da alarmen om vulkanutbruddet kom. Lokalbefolkningen bor nå i midlertidige tilfluktsleire. Ibu Sri (52) forteller om sin situasjon, hun bor i et klasserom med 20 andre.

– Om natten er det opptil 100 personer som sover her, sier Ibu.

Ibus barnebarn, Anes (2) har høy feber, og selv om hun er behandlet av lege har hun fortsatt problemer med å sove om natten.

– Det blir veldig kaldt, spesielt for barna og de eldre, sier Dian Ambarwati (23), moren til Anes.

Foto: Redd Barna/Fauzan Ijazah
Utbruddet til vulkanen Merapihar tvunget 66 500 mennesker til å flykte fra hjemmene sine.

Ønsker hverdagen tilbake

Dians største bekymring er hvordan livet skal gå videre. Families dyr ble drept under vulkanutbruddet, de var hennes forsikring for barnas fremtidige utdannelse og families helseomsorg.

- Våre mest nødvendigste behov er møtt i etterkant av vulkanutbruddet, men vi kan ikke bo her evig. Situasjonen er vanskelig, sier Dian.

Mer enn 300 dyr er drept på grunn av vulkanutbruddene, i tillegg er avlinger brent ned. Tusenvis av familier har dermed mistet sin daglige inntekt, samt sine langsiktige sparingsmuligheter.

Lokalbefolkningen ønsker hverdagen sin tilbake så fort de har lov til å flytte tilbake til hjemmene sine. Fortsatt er vannforsyningen til landsbyen kuttet, og folk er usikre på hvordan de skal klare å vaske bort all asken og støvet inni husene sine.

–  Antall rammede er større enn forventet og mulighetene for flere utbrudd er fortsatt til stede. Vi vil fortsette å vurdere situasjonen, og på best mulig måte hjelpe den rammede befolkningen til å returnere til deres daglige liv, avslutter Søren Pedersen, som leder nødhjelpsarbeidet i internasjonale Redd Barna.