25 mødre og babyene deres var invitert til «Barseltreff med vindu ut mot verden». Mens babyene rullet på golvet, tygde på bananer og pludret i vei, kunne foreldrene spise lunsj og høre Marit Heiberg, leder i Den Norske Jordmorforening, fortelle om sitt besøk i Sierra Leone.

- Da vi kom inn på fødestuen i slumområdet Kroo Bay i Freetown, tror jeg de fleste av oss hadde snudd i døra. Selv om det ikke er samme standard som de klinikkene vi føder på her i Norge, er det i hvert fall trygge omgivelser med kyndige hender. Tilbudet om hjelp under fødselen var der før og, men det kostet penger. Det betydde at de færreste benyttet seg av tilbudet, og mange fødsler endte tragisk, sier Heiberg.

- I 2008 døde 1 av 8 mødre i forbindelse med barsel. Da regjeringen innførte gratis helsetjeneste for gravide og barn inntil fem år i 2010, endret dette seg. I dag dør 1 av 23 mødre i forbindelse med barsel, så det er fremdeles store utfordringer i Sierra Leone. Men, i det slumområdet vi besøkte, føder nå alle mødrene på helseklinikken, og så langt har ingen mødre eller barn dødd etter at det ble gratis. Det sier noe om at det går riktig veien for dette landet, sier Heiberg. Les mer om Sierra Leone og se film om hverdagen til mødre her >>

Det vestafrikanske landet opplever stor forbedring innen barne- og mødrehelse som et resultat av innføringen av gratis helsetjenester for mor og barn. Tobarnsmamma og blogger Karianne Gamkinn, alias Mammadamen, tok oss via Europa og tilbake til Norge og til Sandefjord, hvor hun snakket om det å være mor og å ta litt utradisjonelle valg i forhold til karriere og småbarnsliv.

Babyene så ut til å trives, og flere av mødrene uttrykte begeistring over tiltaket.
–Det er bra med en arena hvor man kan engasjere seg i verden utenfor babyen, samtidig som det er høy terskel for barneskrik og bleieskift, sier Randi Hagen Eriksrud, som var på barseltreff med lille Elise (5 måneder).

Som del av underskriftskampanjen «9 måneder igjen» for at flere mødre og nyfødte barn skal overleve, vil Redd Barna vil gjennomføre flere barseltreff. Signer kampanjen her: www.reddbarna.no/9mnd