Foto: Redd Barna / Tony Kaye
Namboro * var 16 år gammel da han ble vervet som soldat.

«En dag kom de og mishandlet faren min. Han hadde ikke gjort noe galt, men de banket ham opp, bandt hendene hans på ryggen og skøyt ham. Han overlevde – men jeg ville ha hevn, så jeg ble med opprørsstyrkene.»

Namboro*, i dag 17 år gammel. var blant de rundt 6000 barna som fikk et våpen i hendene etter å ha blitt vervet som barnesoldat i Den sentralafrikanske republikk.

I et intervju forteller han hvordan han ble utsatt for grusomme inntrykk og hvordan han opplevde ikke å ha noe alternative til å verve seg som soldat.

– Jeg er kanskje bare et barn, men jeg har sett hva denne konflikten handler om. Jeg har sett grusomme ting, og jeg har gjort ting jeg angrer på. Men jeg hadde ikke noe valg. En soldat må gjøre det han blir bedt om, forteller Namboro.

(*Navnet er endret av hensyn til sikkerheten)

Foto: Redd Barna
Michael McCusker jobber for Redd Barna i Den Sentralafrikanske Republikk. Mer enn 2,6 millioner barn er direkte berørt av konflikten i landet.

Verves i mangel på beskyttelse

2,3 millioner barn er direkte rammet av krisen i Den sentralafrikanske republikk. 600 000 barn er i behov for akutt nødhjelp.

Antallet barnesoldater i landet har blitt fordoblet bare de siste månedene, og er nå på rundt 6000 barn ifølge tall fra UNICEF. Særlig er mangelen på beskyttelse og sikkerhet et stort problem, forteller Michael McCusker på telefon fra Den sentralafrikanske republikk.

- Mange barn verves som barnesoldater fordi de ikke får hverken skolegang eller helsehjelp. Barna er helt alene, og har veldig lite å spise. De sover ofte i forlatte bygninger, blir utnyttet i bytte mot litt å spise. Mange av disse barna har foreldre som har blitt drept av rebeller, sier McCusker.

Historien til Namboro er, ifølge McCusker, ikke enestående.

- Barnesoldater kan bli offer for alvorlige trusler, tvunget til å begå grusomheter, som en del av deres militære «trening», og senere brukt ute i felt. De blir også brukt som budbringere, slaver, speidere eller blir giftet bort. Mange opplever at dette er den beste muligheten for dem til å slippe unna fattigdom og frykt, de lever under svært håpløse forhold i skogen, bor ofte langt unna familiene sine og utsettes for misbruk og utnytting, sier han.

Foto: Redd Barna / Tony Kaye
- Dette stedet har gitt meg lyst til å begynne å studere og å få en jobb, forteller Namboro, som tidligere var barnesoldat.

Barnesoldat tilbake på skolebenken

Namboro er blant de som greide å komme seg ut av militæret, etter å ha blitt med på et demobiliseringsprogram i UNICEF-regi, støttet av Redd Barna.

- Da jeg først kom hit ønsket jeg bare å verve meg igjen så snart som mulig. Men nå har jeg ombestemt meg. Så snart jeg har et førerkort og vil jeg tilbake til byen min, og få meg en jobb. Jeg vil spare penger, og etterpå vil jeg begynne på skolen igjen, slik at jeg kan hjelpe hjembyen min. Jeg planlegger å bli doktor, sier han.

Redd Barna jobber i Den sentralafrikanske republikk, blant annet med mobile helseklinikker i områder, for å sørge for at barn og familier får tilgang på de mest nødvendige helsetjenester. Til sammen 40 000 barn har så langt fått hjelp, både til ernæring og helsehjelp.

I tillegg jobber Redd Barna aktivt for at barn, som har gått glipp av lang tids skolegang, med å få gå på skole. 

Mange skoler har blitt ranet for gjenstander under kuppet. På de få skolene som har åpnet igjen, er ofte både lærere og elever redde for å vende tilbake. Mange av dem har opplevd å bli angrepet på skoler og er nå redd for å gå tilbake dit.

- Redd Barna har etablert områder som er trygge for barn, slik at barn som har blitt preget av konflikten, har et trygt sted å leke, lære og få den psykososiale støtten de behøver for å komme videre i livet. Vi gir også behandling til nye mødre og til ofre for seksualisert vold, forteller Michael McCusker i Redd Barna.

- Barn er mest utsatte

Redd Barna har lenge jobbet hardt for at norske myndigheter skal sørge for at støtten de gir til fredsbevarende styrker også skal bidra til barns beskyttelse. Blant annet bør arbeidet for å gjenforene barn med sine familier bør prioriteres høyt.

Norges utenriksminister, Børge Brende, uttalte mandag at norske myndigheter bevilger 20 millioner til arbeidet for beskyttelse av barn i Den sentralafrikanske republikk. Brende understreker at barn trengte ekstra beskyttelse.

– Barn er de aller mest sårbare når krig og konflikter herjer, sier han til NTB.