Foto: Redd Barna
Flommen nordvest i Pakistan har ført til at flere barn har kommet bort fra sine foreldre.

Funnene kommer frem i en undersøkelse som Redd Barnas nødhjelpsteam har utført i 80 flomrammede områder i Swat-dalen i løpet av de to siste dagene. 
 
– Tallene sier noe om den alvorlige situasjonen barna og deres familier nå befinner seg i. Til tross for at barna blir tatt hånd om av slektninger eller annen familie, indikerer antallet at lokale myndigheter og lokalsamfunnet straks må starte arbeidet med å registrere og gjenforende barn med sine foreldre, sier Tove R. Wang.
 
Undersøkelsen viser videre at foreldre sender barna sine av gårde til nærliggende landsbyer, mens de selv blir hjemme for å bevare stedet de bodde og eiendelene sine. Hele 94 prosent av barna som deltok i undersøkelsen har ingen trygge lekeområder hvor de kan oppholde seg og bli beskyttet.

– Den siste uken har mange barn vært utsatt for traumatiske hendelser. Foreldrene gjør nå alt de kan for å ta vare på og beskytte barna sine. Men Redd Barnas erfaring viser at barn som har opplevd hendelser lignende flommen i Pakistan, trenger et trygt miljø med faste strukturer hvor de kan leke, få støtten de trenger og begynne å normalisere hverdagen sin, sier Wang.

Foto: Redd Barna/Jason Tanner
Halvparten av foreldrene som deltok i undersøkelsen forteller at matlagrene deres er tomme. 50 prosent har heller ikke tilgang til helsetjenester.

Halvparten av foreldrene har tomme matlagre

Redd Barnas undersøkelse viser at halvparten av husholdningene ikke har noe igjen av matvarelagrene sine, 50 prosent har ikke tilgang til helsetjenester, 45 prosent må drikke skittent vann fra elver og innsjøer og 42 prosent har ikke vannlagringsmuligheter.
 
– Situasjonen for barna og familiene som deltok i undersøkelsen er alarmerende. En av to familier har ikke noe igjen å spise, og nærmere halvparten har ikke tilgang til rent drikkevann. Matmangelen setter barn i fare for å bli underernærte. For underernærte babyer og småbarn kan sykdommer som diaré og kolera være livstruende, sier Wang.
 
Foreldrene fortalte til våre lokalt ansatte at de ikke hadde noe valg, de var nødt til å gi skittent vann til barna fordi det var det eneste vannet som var å oppdrive.
 
Undersøkelsen viser at 25 prosent av skolene er ødelagt. Tre prosent er totalt ødelagt. Lokale myndigheter sa denne uken av skoler i flomrammede områder vil holdes stengt frem til 14. august. 

Redd Barna har arbeidet i Pakistan i 30 år, og har blant annet gitt nødhjelp etter den tropiske stormen Phet i juni, under konflikten i Khyber-Pakhtunkhwa provinsen i 2009 og etter det kraftige jordskjelvet i 2005.