Foto: Redd Barna/Bjørn-Owe Holmberg
For et halvt år siden ble Ishan arrestert. Nå er han i Norge for å fortelle om sine erfaringer.

Siden opprøret for 13 år siden, har 8000 barn blitt arrestert av det israelske militære. To av dem, Ishan og Mohannad, er denne uka på besøk i Norge og Sverige for å fortelle sine historier. De er del av et rehabiliteringsprogram drevet av YMCA og Redd Barna i Palestina.

- Jeg er nå femten år. Da jeg ble arrestert var jeg fjorten og et halvt, forteller Ishan en lydhør forsamling mandag formiddag. – Jeg pleier å være sammen med vennene mine på piknik eller lignende i helgene. Vanligvis går vi til et åpent område ved landsbyen der jeg bor. En dag fikk vi besøk av noen israelske soldater. De kom kjørende i Jeeper, og ba oss om å bli med dem, men dette nektet vi. Vi sa vi kunne reise derfra. På veien hjem dukket plutselig de samme soldatene frem bak en åsside. Vi forsøkte å rømme ved å løpe, men de kom etter.

Vold og skremselstaktikk

Foto: Redd Barna/Hanne Bjugstad
I samtale med norske journalister.

Ishan ble løslatt etter en og en halv måned, etter at faren betalte 1000 dollar for å slippe han fri. Mohannad måtte derimot sitte inne i over et halvt år, da foreldrene hans ikke hadde penger til en løslate. Begge forteller om håndjern og fotlenker, voldsbruk og skremselstaktikk da de ble fengslet. En ny studie viser at hele 75 % av de fengslede barna blir offer for fysisk vold i israelske fenglser.

- De hentet meg hjemme klokken 2 om natten, sier Mohannad. - Hele familien min våknet, også de små søstrene mine. Faren min prøvde å si til dem at jeg ikke har kastet stein, at jeg bare var en ung gutt. Men han klarte ikke å stoppe dem. Politiet satte på meg øyebind og håndjern. De tok meg med til et samlepunkt utenfor landsbyen der jeg møtte flere av vennene mine. Vi ble tatt med til fengselet alle sammen.

Forskjellsbehanding i rettsvesenet

Begge guttene ble anholdt for steinkasting – uskyldig, i følge dem selv. Uavhengig av skyld er fengsling og tortur noe ingen barn skal utsettes for, mener Redd Barna. Israel opererer med to ulike rettsvesener for barn; en sivil domstol, som i hovedsak følger internasjonal rettsstandard, og en strengere militær domstol for palestinske barn.

- Palestinske barn opplever en forskjellsbehandling i det israelske rettsvesenet, ved at deres sak blir ført for en militær domstol, ikke en sivil, sier Linda Pérez Bukåsen, Redd Barnas regionleder for Europa og Midtøsten. - Denne forskjellsbehandlingen er et brudd med Barnekonvensjonen, og Redd Barna ber nå norske myndigheter ta opp situasjonen i møter med israelske myndigheter.

Tiden etterpå

Foto: Redd Barna/Bjørn-Owe Holmberg
Mohannad ville også gjerne fortelle om livet etter fengselet, og hvordan rehabiliteringsprogrammet gjør en forskjell.

- Kan jeg også fortelle om hva som har skjedd etterpå? Mohannad virker bekymret over å etterlate sitt publikum altfor nedbrutt. – Etter løslatelsen hadde jeg ikke lyst til å være sammen med noen. Jeg var ikke redd, jeg bare ville være alene. Da folk spurte meg om fengselet, og hva jeg hadde erfart, fant jeg på grunner for å slippe å snakke om det. Enten var jeg for trøtt, eller så måtte jeg gå et annet sted. Jeg ble heller hjemme da venner kom for å ha meg med ut og leke, sier han.

Rehabilitering tilbake til barndommen

- Da jeg ble med i programmet, fikk jeg noen å snakke med. YMCA tok meg med tilbake til skolen. Jeg ble arrestert tre måneder før skoleslutt, og måtte egentlig ha begynt i klassen under min. Som del av programmet fikk jeg ta et intensivkurs, og kan nå gå sammen med vennene mine likevel, sier han.

- Dette er et typisk mål nådd for rehabiliteringsprogrammet, sier YMCAs representant i Palestina, Nader Abu Amsha. - Vi starter opp programmet med en ”ventilasjonshelg”. For eksempel tok vi med Mohannad ut for å svømme, da han ikke hadde greid å gå ut av huset uten å tenke på soldatene siden han kom hjem. Denne helgen lekte vi, og poenget med det er at barna skal huske hvordan det er å være barn. De må få lov til å være ute, uten å tenke på det de har opplevd, sier han.

I tillegg til møtet i Redd Barna har guttene vært på Stortinget, møte i UD og knyttet kontakter med YMCA Young Peace Performers. Fra Oslo reiser de videre til Redd Barna i Stockholm.