Foto: Redd Barna/Anne Brude
Coline sitter inne i teltet sitt i Pinchinat-leiren i Jacmel. Hun forsøker å tjene penger ved å drive en liten butikk ved siden av teltet sitt i leiren.

Byen Jacmel på sørkysten av Haiti ble hardt rammet av skjelvet i januar, og forholdene er svært vanskelige for befolkningen. Noen av husene som raste sammen er ryddet, men det er mange som ikke har råd til å flytte hjem igjen.

Coline på 26 år, bor i Pinchinat-leiren i Jacmel, et område med spredt bebyggelse som er vanskelig å nå for hjelpearbeiderne, mest på grunn av den dårlige veistandarden i Haiti. Coline bor sammen med broren og søsteren sin i et lite telt. Hun er glad for hjelpen hun fikk på Redd Barnas helseklinikk i Pinchinat-leiren, hvor leger og sykepleiere hjelper beboerne med akutthjelp, sår- og sykdomsbehandling, samt gir råd til gravide kvinner og foreldre.

– Jeg hadde et sår som ikke ville gro, sier Coline, og viser oss arret på låret. Det er fortsatt smertefullt for meg å tenke på jordskjelvet, sier hun. Jeg mistet kontakt med resten av familien min, og nå vet jeg ikke hvor de er.

Coline forsøker å tjene penger ved å drive en liten butikk ved siden av teltet, men det er ikke mange i leiren som har råd til å kjøpe noe.

– Jeg har ingen penger til å gjenreise huset mitt, så jeg bare venter og venter her i denne leiren.

Coline virker motløs, og sier: Jeg bryr meg ikke om det kommer flere skjelv.

Foto: Redd Barna/Anne Brude
Jessources på 10 år drømmer om å få fortsette på skolen.

Barn har drømmer

Denne håpløsheten gjelder for mange av innbyggerne i Haiti. De mistet alt i jordskjelvet, og har lite håp for fremtiden. Heldigvis har mange av barna fortsatt drømmer og håp.

– Jeg bodde i Port-au-Prince, og mistet lillebroren min i skjelvet, sier Leika på 7 år. Leika har drømmer om fremtiden: 

– Jeg vil gjerne gå på skolen, jeg vil så gjerne studere.

Hun er en av mange som flyktet med familien til Jacmel etter skjelvet i håp om at det ville være lettere å overleve der. Dette har økt presset på hjelpearbeidet, og har blant annet ført til at mange lærere ikke lenger er tilgjengelige på skolene som gjenreises, fordi de nå bor i områder der behovet ikke er like stort som for eksempel i Port-au-Prince.

Jessources på 10 år fant heldigvis igjen tanten sin, som han bodde sammen med, da han kom til Pinchinat-leiren etter jordskjelvet.

– Jeg drømmer om å få fortsette på skolen, sier han.

– Jeg gikk på skolen før skjelvet, og jeg vil ha en god jobb, sier Jessources.

Foto: Redd Barna/Anne Brude
Frivillige graver for å sikre tilgang til håndvaskfasiliteter for menneskene i leiren.

Utdanning er nøkkelen til fremtiden

Redd Barna jobber med å bygge nye og bedre, semi-permanente leire hvor barna også får skolegang. Mayard 2-leiren har god plass, teltene står på betongfundamenter for å tåle mer av stormene som herjer Karibia om høsten, og det er gode sanitærforhold. Både voksne og barn har tilgang til håndvaskfasiliteter og rent vann. Dette bidrar til å stabilisere hverdagen, og gi håp for fremtiden. Noen av barna i Mayard 2-leiren har begynt på skolen igjen.

– Det er viktig å kunne skrive så vi kan stave navnene våre, sier gutten Woudline på 10 år.

Direktør Joseph Constant på skolen École Mixte Etzer Vilaire des Ornagers i Jacmel sier: 

– Utdanning er nøkkelen til fremtiden. Både skolen og Redd Barna vet at det er vår plikt å utdanne barn. Å arbeide innen utdanning er et kall!