Foto: Redd Barna/Jonathan Hyams
Phillip Chuol Tongyik leder Redd Barnas feltarbeid i Akobo, Sør-Sudan. Her skal forsyninger ut til folket.

Mandag og tirsdag holder Norge giverkonferanse for Sør-Sudan, etter at borgerkrig har ført til humanitær krise for minst 5 millioner mennesker i landet. Leder for Redd Barnas internasjonale program, Sigrid Bay, deltar for internasjonale Redd Barna. Hun har klare forventninger til konferansen: 

- Redd Barna forventer at det blir gitt mer penger til beskyttelse av barn i Sør-Sudan, sier hun. - Dette er alvorlig underfinansiert. Barn er de mest sårbare i kriser som denne, og de er særlig utsatt for mishandling, kidnappinger, menneskehandel og seksualisert vold. Dette gjelder særlig de titusenvis av barn som har kommet bort fra foreldrene sine. Staben i landet har vært vitner til at barn er blitt skutt med overlegg. Skolene er stengt eller brukes til militære formål, kan hun fortelle. 

FN advarer om at situasjon i Sør-Sudan nå er verre enn noen gang, og at barna er hardest rammet. Skolegang er viktig, fordi det rommer så mye mer enn et sted å lese.

- At skolene er stengt fører til at barna blir lettere ofre for vold og overgrep, mangel på mat og de blir lettere vervet som barnesoldater. Å nedprioritere barns skolegang i katastrofesituasjoner får alvorlig negative konsekvenser i lang tid framover, sier Bay.

En kamp for overlevelse

Caroline Anning, som jobber i Redd Barna i landet, gir her en sterk skildring fra situasjonen i staten Jonglei: 

Foto: Redd Barna/Jonathan Hyams
Nyapuoch med sine to tvillingdøtre på ti måneder

Kvinner går milevis og barføtt langs gjørmete stier for å nå fram til klinikker for feilernærte barn. På armen bærer de slappe og utmagrede barn. I denne delen av staten Jonglei er over en fjerdedel av barna alvorlig feilernært - langt over krisenivå. I områder der konfliktnivået er hardere, er livet enda tøffere. 

På en av klinikkene møter jeg Nyapuoch, en mor som har flyktet fra kamper i Malakal. Hun har gått i dagevis i søken etter trygghet og har verken mat å spise eller et sted å sove. 

- Det er sult og sykdom som dreper og fører til lidelse nå, forteller hun, med tynne armer rundt sine tvillingdøtrene som sitter i stillhet på fanget hennes. Døtrene får behandling for underernæring mens tusenvis venter, stadig mer desperat, på mathjelp. 

Krisen i Sør-Sudan, der tusener er drept og over en million er tvunget på flukt, defineres nå som mer prekær enn Darfur og Sentralafrikanske republikk av FN. Nesten fem millioner er i akutt behov for nødhjelp, som resultat av etnisk vold som brøt ut i desember 2013. Konflikten blusset opp da president Salva Kiir beskyldte sin visepresident Riek Macher for å planlegge statskupp.  

Jonglei er hardt rammet av konflikten. Det slåss på begge sider, og staten er nå delt inn i områder som står på hver sin side i konflikten. Et resultat er at over 200 000 mennesker nå er på flukt inne i staten Jonglei alene. Bøndene får derfor ikke sådd årets avlinger før regnsesongen setter inn, og det har blitt nærmest umulig å få tak i varer utenfra. 

På markedet i Akobo finner vi fortsatt sør-sudanske og etiopiske handelsmenn i arbeid. Bak små pyramider av korn og frø står de klare til å selge. Men det er ingen som kjøper noe lenger. Prisen for sorghum, en typisk matsort i området, er tredoblet de siste seks måneder på grunn av risikoen selgerne møter på fraktruten. Samtidig har mange mennesker mistet sitt levebrød, og har ikke råd til å kjøpe varer. 

Foto: Redd Barna/Jonathan Hyams
Nyagoa (9) samler blader og ved til familien.

Familier må derfor ty til busker og blad, bær og bitter frukt for å overleve. To unge søstre er ute i skogen i forsøk på å finne blad og ved til salg. Nyagoa er ni år og Nyanthor er tolv. De dro fra Malakal tidligere i år, da faren deres døde, og gikk til Akobo med moren, bestemoren og en tre år gammel bror. 

Som andre sør-sudanske barn har de sluttet på skolen siden konflikten brøt ut, for å hjelpe moren med å overleve. Deres lillebror, som er alvorlig underernært, får en ukentlig rasjon med næringsrik peanøttsmør fra Redd Barnas klinikk. 

Samtidig lever resten av familien fra hånd til munn. De samler det de kan av mat i naturen, og får noen ganger mulighet til å kjøpe litt mel når de selv kan selge ved. Kledd i en blåmønstrete kjole, og med kort hår som er gulnet av underernæring, plukker Nyagoa blad fra bakken, mens storesøstera hennes sliter med å dra døde grener fra et tre. 

- Hvis vi ikke finner ved å selge, blir det ingenting å spise, sier Nyanthor. - Pappa pleide å finne mat til oss, men nå som han er borte har alt blitt veldig vanskelig. Her er det ingenting å spise, bare bær og blad fra skogen. 

Søstrenes historie er ikke enestående. Det er de yngste barna, i verdens yngste land, som er hardest rammet av denne krisen. De ble lovet et bedre liv da landet feiret sin uavhengighet fra nord for tre år siden, men løftene gjenstår å bli innfridd. FN beskriver forferdelige brudd på menneskerettighetene: Etniske drap, voldtekter, hevnangrep og utbredt bruk av barn i krigshandlinger. 

Situasjonen vil bli verre når regnsesongen starter i slutten av måneden. Det er allerede vanskelig for fly med nødhjelpsvarer å lande på sølete flystriper, og lokale veier er nesten umulig å kjøre på etter tidlige regnfall. 

Utfordringene er enorme. Forrige uke ba FN verdenssamfunnet donere 10,7 milliarder kroner til Sør-Sudan. Uten penger til nødhjelpsresponsen og en fredsavtale som fungerer, er det grunn til å frykte at mange flere barn vil dø.


Redd Barnas katastrofefond fører til at vi raskt kan respondere i humanitære kriser. Du kan støtte katastrofefondet her.