Foto: Redd Barna/Rachel Palmer
Redd Barna er allerede i gang med nødhjelpen i Niger i håp om å kunne være med på å forebygge at matkrisen i landet utvikler seg til en sultkatastrofe.

Redd Barna har satt i gang en nødhjelpsoperasjon, som totalt skal koste 30 millioner britiske pund eller i overkant av 274 millioner kroner. Målet er å hjelpe de hardest rammede og å forhindre at matkrisen i Niger utvikler seg til en sultkatastrofe.

Sofistikerte varslingssystemer forutsier at seks millioner mennesker – halvparten av dem barn – kommer til å ha for lite mat til å klare seg uten hjelp senere i år på grunn av dårlige avlinger og stadig stigende matpriser.

Kan redde tusener av barn

Samtidig har urolighetene i Nigers naboland svekket den tradisjonelle handelen på tvers av landegrensene. Det betyr at Niger ikke lenger kan importere basismatvarer slik landet pleier når egenproduksjonen av mat blir faretruende lav.

Redd Barna ønsker å handle før krisen i Niger utvikler seg til en storslått katastrofe. Får vi på plass finansieringen av nødhjelpsoperasjonen allerede nå, betyr det at vi kan være med på å forhindre at millioner av barn blir akutt underernærte.

Foto: Redd Barna/Tugela Ridley
Spesielt næringsrik peanøttmasse er den beste maten man kan gi akutt underernærte barn for å hjelpe dem over den verste kneika. Her er det 20 måneder gamle Chamssiyo som får slik peanøttmasse fra Redd Barna. Bildet er tatt i 2010, som var sist Niger var rammet av en matkrise.

– Prognosene for Niger er dyster lesning, og vi vet at barna alltid er de første som rammes av sulten og underernæringens dødelige virkninger. Hvis vi handler nå, kan vi forhindre at tusenvis av barn dør. Men mulighetene til å forebygge en sultkatastrofe blir stadig mindre. Hvis vi venter med å handle til barna begynner å sulte i hjel, er vi altfor sent ute, sier Redd Barnas britiske nødhjelpsdirektør Gareth Owen.

Barn må slutte skolen

Mange familier føler allerede de første konsekvensene av den kommende katastrofen i Niger. Barn må slutte på skolen fordi de må jobbe og tjene penger for at familien skal få råd til å skaffe nok mat. Noen familier blir også splittet opp når foreldrene drar langveis i håp om å finne jobb og sikre familiens levebrød.    

Niger er ett av landene i verden med høyest barnedødelighet. Ett av seks barn lever ikke lenge nok til å oppleve sin femte bursdag. Halvparten av disse dødsfallene henger sammen med underernæring.

Redd Barna er allerede i gang med nødhjelpsoperasjonen. I fjor nådde vi mer enn 500 000 barn over hele Niger med livreddende hjelp, og de neste månedene planlegger vi å trappe opp nødhjelpen. Målet er å nå 1,3 millioner mennesker.