Foto: Redd Barna/Lenín Altamirano
17 år gamle Isabel Cristina Reyes er lykkelig over at fødselen gikk bra og for at hennes lille sønn Lesther Josue er frisk.

30 prosent av alle jenter på landsbygda i Nicaragua blir mødre før de fyller 18 år. 17 år gamle Isabel Cristina er en av disse unge tenåringsmødrene. Hun bor i kommunen El Jicaral i León-distriktet.

Isabel Cristina led av blødninger etter fødselen, og er fremdeles blek.

– Jeg føler meg svak, men gudskjelov var sønnen min Lesther Josue frisk da han ble født, sier hun.

Bertha Ligia Rostrán er sykepleier på det nærmeste helsesenteret. Alle i distriktet kjenner Bertha, for hun er stadig på hjemmebesøk for å hjelpe til når det trengs. Tidligere har hun fått opplæring av Redd Barna.

Komplisert fødsel

Bertha skjønte fort at Isabel Cristina ikke ville overlevd en hjemmefødsel bare med vanlig jordmorhjelp. Den unge jenta hadde problemer med skjoldbruskkjertelen og hadde hoven hals. Det gjorde at hun fikk farlig høyt blodtrykk. Så Bertha bestemte at Isabel Cristina skulle føde på sykehuset. 

Foto: Redd Barna/Lenín Altamirano
Isabel Cristina får en pakke med babyutstyr av Redd Barna mens ektemannen hennes passer på lille Lesther Josue.

Men da tiden kom for 17-åringen å dra til sykehuset, rammet det tropiske lavtrykket E12 området med full tyngde. Familiens hus er 25 kilometer fra El Jicaral landsby, og Isabel Cristina måtte først gå hele veien til landsbyen. Sammen med ektemannen og moren sin gikk hun ned glatte, sølete veier og krysse flere rismarker. Veene gjorde det vanskelig å gå.

– Jenta hadde tydelige tegn på en for tidlig fødsel. Hun hadde kraftig hodepine og høyt blodtrykk og var veldig nervøs. Jeg visste at dersom hun fødte før hun kom sykehuset, så var hun i stor fare for å dø, forteller Berta. 

Hjelp fra hæren og ordføreren

Hun kontaktet resolutt ordføreren i El Jicaral, som umiddelbart tok grep. Etter åtte dager med kraftig regn og flom, var landsbyen nesten tom for mat, så ordføreren ringte rett til regjeringen og fortalte om den vanskelige situasjonen. Ordføreren sendte et kjøretøy til den innestengte landsbyen, og tidlig neste morgen ble Isabel Cristina kjørt til sykehuset.

Foto: Redd Barna/Lenín Altamirano
Den eneste måten folk fra El Jicaral kunne få kontakt med omverdenen på etter det tropiske lavtrykket E12 var med båt.

– Da vi kjørte over broa, fikk vi vann opp til knærne. Det var knapt mulig å se veien fordi elva hadde oversvømt den. Jeg var redd da vi krysset elva, for den var så dyp, forteller Isabel Cristina.

Hun hadde blødninger og store smerter underveis. Til slutt måtte en av hærens båter frakte henne over den siste elva.   

Etter at Isabel Cristina omsider kom frem til sykehuset, gikk fødselen greit med kyndig legehjelp. Den unge moren ble værende ved sykehuset i flere dager, men kom seg langsomt i form igjen.

Livsviktig nødhjelp

Hele El Jicaral ble kraftig rammet av det tropiske lavtrykket E12. Den fattige kommunen mistet hele avlingen sin med mais og bønner under det kraftige regnet, så matmangel ble raskt et problem. Uværet førte også til store helse- og hygieneproblemer. Latrinene ble oversvømte, drikkevannet ble forurenset og mange ble rammet av akutte luftveisproblemer eller diaré.

Foto: Redd Barna/Lenín Altamirano
Her bor Isabel Cristina sammen med familien sin. Under det tropiske lavtrykket E12 var familien helt isolert og den høygravide 17-åringen måtte gå 25 kilometer til fots med veer før hun kunne få hjelp til å komme til sykehuset for å føde.

Redd Barna kom fort i gang med nødhjelpen.

– Redd Barna hjalp oss med å løse problemene i lokalsamfunnet. De kom med en viktig donasjon som ga nødhjelp til 600 familier, forteller ordfører Karla Guadalupe Raudales Moya.

Hver familie fikk myggnett, mat, en pakke med hygieneiske artikler som blant annet såper, håndklær, toalettpapir og tannpasta, kjøkkenartikler som for eksempel 3 gryter, fem tallerkener, kopper, kniver, gafler og skjeer samt to madrasser.

Isabel Cristina og hennes familie var blant de som fikk nyte godt av nødhjelpspakkene fra Redd Barna. I tillegg fikk den nybakte moren – og andre familier med barn under fem år – en egen pakke med babyutstyr som bleier, tepper og en liten madrass.

– Hele familien er veldig takknemlige for denne hjelpen til mitt nye barnebarn, Lesther Jose, sier den nybakte bestemoren Bertilda Martínez.