Foto: Redd Barna
Ellen Lühr har vært med i Redd Barnas beredskapsgruppe i 15 år. Nå har hun nettopp kommet hjem etter tre måneder som leder av utdanningsarbeidet i de somaliske flyktningleirene i Dollo Ado.

Nå bor det i underkant av 150 000 somaliere i flyktningleirene. Redd Barna er ansvarlig for utdanningstilbudet i to av leirene, Helaweyn og Kobe. I tillegg måtte Ellen Lühr også ta over Redd Barnas barnehager i fire av flyktningleirene.

– Så det var mye arbeid! Vi hadde 6000 barn på skolen og 6000 barn i barnehagen hver eneste dag. Hovedutfordringen er å jobbe med metode. Ut fra Redd Barnas synspunkt skal ikke barna bare sitte på plaststoler og gjenta alfabetet. Er læring å gjenta det læreren sier eller å lære å tenke selv? Dette er den store utfordringen – det blir ofte altfor lite læring, sier Lühr.

Langvarig opphold i leirene

Familiene som bor i leirene har mistet hele livsgrunnlaget sitt i Somalia. Tørken forventes å bli ille også i 2012, og krigen i hjemlandet gjør det enda mindre aktuelt for de fleste å reise tilbake igjen. Flyktingene er derfor forberedt på å bli boende i leirene i årevis. Derfor blir det ekstra viktig at barna får en utdanning mens de bor i Dollo Ado. 

Foto: Redd Barna/Ingrid K. Lund
I Kobe flyktningleir har Redd Barna bygget semipermanente skolebygninger. Andre steder i leirene foregår undervisningen fremdeles i telt, men på sikt skal alle barna få denne typen bygg til barnehage og skole.

– Ungene elsker å være på skolen. 95 prosent av barna har aldri gått på skolen før. De synes det er stor stas å ha en egen ransel, få skolebøker og å være sammen med andre barn, så det er mange positive tilleggseffekter som gjør det fryktelig viktig at barna får gå på skolen. De får rekreasjon i tillegg til å lære, sier Lühr.

Tøffe arbeidsforhold

Hun beskriver jobben som spennende og krevende, men ikke vanskelig på samme måte som boforholdene i felt.

– Dollo Ado er et veldig vanskelig sted å bo. For det første på grunn av klimaet. Det er minst 40 varmegrader, støvete og vindfullt, og vi har ingen airconditioning, så det er veldig varmt. Dessuten er matutvalget svært begrenset. Jeg har spist pasta og geit hver dag i tre måneder, så det er godt å komme hjem til frokost med ost og bacon og juice og slike deilige ting, forteller Lühr.

Foto: Redd Barna/Ingrid K. Lund
95 prosent av barna har aldri gått på skolen før. – Ungene elsker å være på skolen, sier Ellen Lühr. Disse barna går på Redd Barnas skole nummer 1 i Kobe flyktningleir.

I tillegg er sikkerhetssituasjonen i Dollo Ado svært uttrygg. Redd Barnas ansatte både bor og arbeider på det samme inngjerdete området, og kan ikke gå utenfor på egenhånd.

– Sikkerhetsmessig er dette ett av de verste stedene i verden å bo på. Somalia kan man ikke dra til på grunn av krigen mellom al-Shabab og etiopiske myndigheter. Og ofte er veien til Addis Abeba stengt på grunn av stridigheter mellom klaner. Det er også vanskelig å bo så tett innpå hverandre når vi har portforbud og ikke kan gå noen steder, sier Ellen Lühr.