Foto: Tom Arup / Redd Barna
- Døde dyr ligger strødd utover landskapet, sier Redd Barnas direktør i Somalia.


Det ankommer hundrevis av lastebiler om dagen til Puntlands kystområder. Om bord er familier og deres buskap, som har flyktet hit fordi de har hørt rykter om at det skal ha kommet regn like før jul. Lengre sør i Somalia har FN rapportert at det daglig kommer flere hundre tørkerammede flyktninger over grensen til Etiopia, til Dollo Ado leiren. En flyktningstrøm man ikke har sett siden forrige alvorlige tørke, i 2010-11.

- Strømmen av mennesker fra Somalia og over grensen til Etiopia er et tegn på at familier i Somalia, sine stolte tradisjoner til tross, er på randen, sier Redd Barnas direktør i Somalia, Hassan Noor Saadi.

I Puntland, som ikke har hatt det så tørt siden 1950, har internt fordrevne mistet sitt buskap, og samles nå i små uformelle leirer på jakt etter vann, mat og hjelp. Men de stigende vann- og matvareprisene har gjort det enda vanskeligere for de mest sårbare menneskene.

Foto: Tom Arup / Redd Barna
Barn er ofte de mest sårbare i slike situasjoner. Mer enn 360.000 barn under fem år trenger behandling for underernæring i Somalia.

Døde dyr ligger strødd

Redd Barnas direktør i Somalia, Hassan Noor Saadi, sier at det er de samme varsellampene som vi så før tørkekatastrofen i 2010-11, som nå blinker. Da handlet verden dessverre ikke raskt nok og mer enn 260.000 menneskeliv gikk tapt, og tørken, kombinert med konfliktene i landet, drev hundretusener av mennesker på flukt.

- Forholdene har ikke vært så tørre på flere tiår, og døde dyr ligger strødd utover landskapet. Noen steder ser vi døde kameler – en uhyggelig forløper til det som trolig vil bli tap av menneskeliv. Mer enn 360.000 barn under fem år trenger behandling for underernæring, inkludert 71.000 alvorlige tilfeller som trenger akutt hjelp for å overleve, avslutter han.

Foto: Tom Arup / Redd Barna
Amina* (37) og datteren Basra* (4) har flyktet til en liten leir i nærheten av Bohol-Olodely i Puntland.

Aldri sett maken

Amina* (37), som bor i en liten leir i nærheten av Bohol-Olodely i Puntland, har reist hit med fire av sine syv barn for å finne grønt beite til dyra sine. Nå er 90% av hennes kameler, geiter og kyr døde. Der er heller ingen skole for barna hennes, og hun forteller at mange av barna i leiren er syke.

- Hvis du har mistet buskapen i dette området er det vanskelig å overleve. Uten regn vil livet være over, sier hun.

Deega* (38) reiste sammen med barna sine til det samme området. Hun sier at det kun er igjen 50 av familiens totalt 400 husdyr, og at de er for svake til å produsere melk.

- Jeg har aldri sett eller hørt om en tørke av dette omfanget. Jeg kunne aldri ha forestilt meg det vi nå opplever.

Foto: Tom Arup / Redd Barna
Tørken i Somalia har allerede kostet flere buskap.

Mer tørt i vente

I Somalia har mer enn seks millioner mennesker, hvor halvparten er barn, behov for akutt hjelp for å overleve. I følge flere analyser er også neste regntid, mars-mai, forventet å bli svært tørr. Dette vil gi en ytterligere forverring i den humanitære situasjonen, og Somalia står nå på randen av hungersnød med mindre de får tilstrekkelig med vann, medisiner og hjelp til de mest sårbare - da spesielt barn.