Foto: Anne Brude
Programleder Ole Gunnar (12 år) blir intervjuet av pressen rett før han skal på scenen og lede Redd Barnas fredsprisfest.

Mange av skolebarna hadde med seg hilsener og lykkeønskninger til fredsprisvinneren. - Du gjør noe veldig viktig, du fortjener prisen fordi det å ha demokrati i Kina er viktig for det kinesiske folk, sto det på en av lappene som ble hengt på ønsketreet. En annen sa: - Du er veldig modig fordi du sier din mening!

Årets fredsprisfest ble arrangert av barn fra Sagene skole og Kampen skole i Oslo. De 14 barna har jobbet i hele høst med å planlegge festen, slik at alle publikummerne skulle få en god opplevelse. Barna har selv bestemt dekor og sceneuttrykk, de illustrerte kinesisk kultur ved å gjenskape den kinesiske mur og ved å ha med en buktende drage på scenen, og de inviterte Thorbjørn Jagland, leder av Nobelkomiteen til festen i Xiaobos fravær. Barna i festkomiteen valgte hvilke artister de ville invitere, og de var selv programledere og snakket med pressen om Fredsprisfesten.

Kaldt, men moro

Jubelen for Bjørn Johan Muri varmet både ham og publikum. – Jeg er veldig kald, og håper jeg skal på scenen snart. Jeg gleder meg til å synge og få beveget meg litt, smiler han fra bak scenen. Det britisk/norske bandet a1 var også veldig glade for å være med på Fredsprisfesten. – For et fantastisk oppmøte, sier Ben Adams. – Det er utrolig gøy å spille for så mange barn!
 
Programleder Ole Gunnar var klar på at alle skulle ha det gøy på festen. Han var litt nervøs før start, og glad for at de fire programlederne hadde fått trent på å stå på scenen med Stian Barsnes Simonsen. Programleder Jenny ville fortelle alle de fremmøtte barna hvor viktig Fredsprisfesten er. – Det er veldig viktig å si til alle barna som er her at Liu Xiaobo har vunnet, og at han må fortsette sin kamp, sier hun.

Ordfører Fabian Stang var som vanlig svært glad for å få være med på Fredsprisfesten, det samme var direktør Bente Erichsen fra Nobels Fredssenter. Andre som deltok med stor iver med sang og dans var Maria og Torstein fra Melodi Grand Prix jr, VOM, dansegruppa Quick og AF1.

Lykkeønskninger til vinneren

Festkomiteen har laget en stor ønskeboks til Liu Xiaobo, som skal fylles med hilsener og lykkeønskninger, sammen med noe typisk norsk som miniski og filmen ”Flåklypa Grand Prix”. En av hilsenene til fredsprisvinneren som ligger i ønskeboksen lyder: - Kjære Liu Xiaobo, gratulerer og lykke til videre!