Foto: Redd Barna/Anne Brude
Mohammad Sumon Hassain (17) har fått yrkesrettet utdanning av Redd Barna. Nå har han tidoblet lønningen sin.

Sumon er 17 år gammel, og bor i Dhaka, hovedstaden i Bangladesh. Der bor det 7,4 millioner arbeidende barn mellom fem og 17 år. Fattige barn som må arbeide for at familien skal kunne klare seg har oftest ikke tilgang til utdanning eller yrkesopplæring. Det gjør dem veldig utsatt for overgrep og farlig arbeid. Heldigvis har Sumon fått en mulighet til utdanning og jobb gjennom Redd Barna.

Da han var elleve år, jobbet Sumon lange dager på ti-tolv timer som løpegutt i en dagligvarebutikk.

– Jeg tjente rundt 500 taka i måneden, og det var hardt arbeid, sier han.

500 taka er rundt 35 kroner. I Bangladesh må svært mange barn jobbe for å bidra økonomisk for at familiens beste.

Altfor mange jobber under farlige forhold i industrien eller i den uformelle sektoren – uregistrerte, lavtlønnede og med altfor lange arbeidsdager. I den uformelle sektoren eller på gata er de svært utsatt for overgrep fra lokale myndighetspersoner, sjåfører, gateselgere og andre som oppholder seg utendørs der barna ferdes.

Foto: Redd Barna/Anne Brude
Tekstilindustrien i Bangladesh har svært stor behov for kvalifisert arbeidskraft. Disse jentene har også fått yrkesrettet utdanning.

Barna må jobbe

På en av Redd Barnas partnerskoler er en del av hverdagen til lærerne at de må gå rundt i lokalsamfunnet og snakke med foreldre og barn. De identifiserer barn som jobber og som ikke får skolegang, og snakker med foreldrene om fordelene og ulempene ved å sende barna på skolen.

Sumons familie var avhengige av hans inntekt allerede da han var elleve år gammel. Foreldrene bekymret seg over at lønnen hans skulle falle bort. Lærerne fortalte om fordelen ved utdanning, og at barna etter 4,5 års skolegang også kan ta et ekstra år med yrkesutdannelse, inkludert tre måneder som lærling. Dette vil gi dem gode muligheter i tekstilindustrien, der de kan få bedre betalte og stabile jobber.

Foto: Redd Barna/Anne Brude
Sumon har gjort det svært bra i avdelingen for ferdigstilling og kvalitetskontroll. Han trives godt i jobben.

Tekstilindustrien i Bangladesh har svært stor behov for kvalifisert arbeidskraft. Lærerne snakket også om at skolen kun har fire-fem timers skoledag slik at barna har tid til å jobbe ved siden av for å spe på familiens inntekt.

Fornøyd arbeidsgiver

Sumon har nå fullført skolegang og yrkesutdannelse. Nå er han tilbudt fast jobb hos GMS, der han tidligere var lærling. GMS produserer blant annet T-skjorter for skandinaviske tekstilbedrifter, og Sumon har gjort det svært bra i avdelingen for ferdigstilling og kvalitetskontroll.

– Sumon er bedre kvalifisert enn mange av våre andre ansatte i samme avdeling. Vi følger fremdriften hans nøye, og er svært fornøyde med innsatsen hans, sier daglig leder av GMS Akhtar Hossain.

Sumons utdanning og erfaring innen bretting, stryking, emballering og kvalitetskontroll sikrer ham en minimumsinntekt på 5000 taka – ti ganger mer enn han tjente før han startet på skolen. Det er omtrent dobbelt så mye som vennene hans, som jobber som sjåfører eller butikkhjelper, tjener. Han er sikker på at han har en lys fremtid i møte hos GMS.

– Min drøm er å bli leder av avdelingen for ferdigstilling og kvalitetskontroll, sier Mohammad Sumon Hassain.

Les mer om prosjektet Work2Learn, som sikrer barnearbeidere yrkesutdanning her >