Foto: Redd Barna/Frederique Boursin
Fati holder sin tre år gamle sønn Abdeldramane mens han blir undersøkt for akutt underernæring i en flyktningleir i Somgandé i Burkina Faso.

I ti dager har Fati reist på esel sammen med tre av barna sine på jakt etter sikkerhet. Familien er fra Mali, der de nordlige områdene er preget av voldelig opprør og ustabilitet.

Fati og familien eier en flokk husdyr; det er ekstremt verdifullt i tørke- og sultrammede Sahel og kan utgjøre forskjellen på om en familie overlever eller ikke. Da opprørerne nærmet seg landsbyen der Fati og familien bor, så de ikke noen annen utvei enn å ta et vanskelig valg: Fatis ektemann ble værende igjen hjemme sammen med det eldste barnet for å ta vare på husdyrene, mens Fati tok med seg de yngste barna og flyktet. Ingen vet når – eller om – hele familien noensinne vil bli gjenforenet.

Nå prøver Fati å overleve i en flyktningleir i Somgandé i nabolandet Burkina Faso. Her er det liten tilgang til mat og medisinsk hjelp. Den yngste sønnen hennes er alvorlig underernært og kjemper for livet. Når vi møter Fati, holder hun lille Abdeldramane tett inntil seg og venter på at han skal bli undersøkt for underernæring av Redd Barnas helseekspert.

Voldelig opprør i Mali

Kampene i Libya som i fjor resulterte i Gadaffis fall har fått store konsekvenser i nabolandene i Sahel-området. Mange touareg-soldater fra nordre Mali ble for eksempel betalt og utstyrt med våpen for å kjempe på Gadaffis side i Libya. Etter at regimet falt i august, har disse leiesoldatene vendt hjem igjen – med militær trening og tungt bevæpnet. Nå har tuaregene startet et voldelig separatistisk opprør.

Foto: Redd Barna/Frederique Boursin
Redd Barna undersøker og behandler flere akkutt underernærte barn i Somgandé flyktningleir i Burkina Faso.

– Jeg fryktet for mitt og familiens liv hjemme i Timbuktu, forteller Fati.

Selv om opprøret i Mali har fått oppmerksomhet i media, har det vært lite fokus på konsekvensene for vanlige familier som bor nord i landet.

Fati og hennes tre yngste barn er bare fire av til sammen 270 000 mennesker som har blitt tvunget på flukt fra hjemmene sine. Mer enn 46 000 av dem har kommet til Burkina Faso.

15 millioner rammet av matkrisen

Volden utgjør bare den ene siden av problemet. Den andre siden er sult. Samtidig er 15 millioner mennesker over hele vestlige Afrika rammet av en matkrise.

Regnet har sviktet, avlingene dør og matprisene stiger. Dette er fattige land der mange familier lever fra hånd til munn til daglig. De har lite eller ingenting å gå på. Når avlingene feiler, er det et stort nok sjokk til at det blir krise.

Foto: Redd Barna
I Niger deler Redd Barna ut penger til kvinner slik at de skal kunne kjøpe det de trenger for å brødfø familien sin. Bildet viser en slik pengeuttdeling i Gabaouri i Niger.

Fatis sønn Abdeldramane er ett av ofrene for denne matkrisen. Treåringen er nå så underernært at han ikke lenger klarer å spise det brødet og melken Fati gir ham.

Nødhjelpen i gang

Redd Barna er på plass med nødhjelp over hele Vest-Afrika, også i Burkina Faso. Da flyktningstrømmen fra Mali begynte, sendte vi et nødhjelpsteam til flyktningleiren for å undersøke barn for underernæring og å dele ut nødhjelp som tepper og pakker med hygieneartikler. Disse pakkene inneholder enkle, men livsviktige ting som såpe og en bøtte, som kan beskytte mot dødelige sykdommer som kolera.

Helseekspertene våre oppdaget raskt at Abdeldramane var akutt underernært. De satte treåringen på en kur med spesielt næringsrik peanøttmasse. Nå går det heldigvis bedre med gutten.

Fati og familien hennes er fremdeles i flyktningleiren. Flere mennesker, som har tatt samme vanskelige valg som Fati, strømmer over grensen til Burkina Faso hver dag.

Det haster med å få inn nødhjelpen for å forhindre at matkrisen utvikler seg til å bli en katastrofe og for å hjelpe mennesker som Fati, som allerede er fanget i de tragiske hendelsene over hele Sahel-området.