Foto: Redd Barna/Ed Ou fra Getty Images
Nadifo Yusuf tar godt tak i sitt fem måneder gamle barn i leiren New Shabelle. Trebarnsmoren er svært bekymret for hvordan hun skal greie å skaffe nok mat til barna sine.

Nadifo Yusuf (25) og hennes tre barn kom til leiren New Shabelle i den kommersielle distriktshovedstaden Bosasso i Puntland nord i Somalia. Det er en av til sammen 31 leire som nå mottar en strøm av somaliere på flukt fra tørken, krigen og den akutte mangelen på mat og drikke nå har søkt tilflukt.

Bare i New Shabelle bor det mer enn 6000 mennesker. Folk bor i falleferdige skur laget av papp og stokker.

Mistet mannen, husdyrene og eiendelene

Nadifo kom til leiren for fire dager sammen etter en fryktelig reise på en overfylt lastebil sammen med barna på seks år, tre år og fem måneder.

Foto: Redd Barna/Ed Ou fra Getty Images
Nadifo Yusuf henter vann til barna sine i vannkannen hun har fått av Redd Barna.

– Vi levde av husdyrene våre i en liten landsby sør i Somalia. For fire måneder siden begynte husdyrene våre å dø på grunn av tørken. Jeg hadde 40 kyr og geiter, og alle døde. Da hadde vi ingenting igjen, og var nødt til å flykte, forteller Nadifo.

Først flyktet hun til hovedstaden Mogadishu sammen med hele familien, men etter at mannen ble skutt og drept mens han lempet kasser med grønnsaker på markedet, tok hun med seg barna og dra videre.

Ingen penger til mat

– Jeg ble værende igjen alene med tre små barn, så da bestemte jeg meg for å dra til Bossasso fordi det er tryggere her. Jeg betalte 30 dollar for at vi skulle få plass på enn lastebil på veien nordover. På veien ble vi ranet av banditter. Det var midnatt og barna mine var livredde. Vi mistet absolutt alt, alle pengene våre og til og med mobiltelefonen jeg brukte til å kommunisere med familien min. Jeg måtte tigge folk om å gi oss mat underveis, sier Nadifo.

Foto: Redd Barna/Ed Ou fra Getty Images
Nadifo holder babyen mens hennes tre år gamle datter sover inne i teltet i leiren New Shabelle. Det er én av 31 liknende leire i Bosasso for somaliere på flukt fra tørken. Det bor mer enn 6000 mennesker i New Sahbelle-leiren, men antallet vokser hver eneste dag ettersom flere desperate mennesker strømmer til.

Hvert fjerde barn under fem år som bor i New Shabelle-leiren er akutt underernært. Det er svært varmt og støvete i leiren – temperaturen er ofte over 40 grader i skyggen.

– Jeg er redd for at barna mine ikke skal få nok mat. Mannen min er død, og jeg prøver å få jobb som vaskehjelp eller hva som helst annet, men det er ikke noe arbeid å oppdrive, og selv om jeg finner noe, hvem skal passe barna mine mens jeg er borte? Vi må bli her uansett – hjemme er alt ødelagt, sier Nadifo Yusuf. 

Skal hjelpe 500 000

Redd Barna tredobler nå nødhjelpen i Somalia. Vårt mål er å nå en halv million av de mest sårbare barna og deres familie med livsviktig nødhjelp som mat, ernæring, vann og helsetjenester.

– I 1992 ble Somalia rammet av en sultkatastrofe som tok livet av 200 000 mennesker. Vi har ennå ikke nådd dette krisepunktet, men om vi ikke handler raskt, vil mange barn miste livet i de neste månedene, sier Ben Foot. 

Foto: Redd Barna/Ed Ou fra Getty Images
Beina etter døde husdyr ligger på bakken i Karkaar, Somalia. Redd Barna frykter at en million barn skal sulte i hjel i Somalia alene dersom verdenssamfunnet ikke trapper opp nødhjelpsarbeiet betraktelig. Selv tredobler vi vår egen innsats i landet.
Foto: Redd Barna/Ed Ou fra Getty Images
En mor leier barnet sitt i utkanten av leiren Tawakaal, en av de 31 leirene for somaliere på flukt fra tørke, krig og matmangel i Puntlands kommersielle hovedstad Bosasso nord i Somalia.
Foto: Redd Barna/Ed Ou fra Getty Images
Redd Barnas ansatte og frivillige jobber døgnet rundt med å få ut nødhjelpen til de hardest rammede familiene i Somalia. Vi planlegger å hjelpe 500 000 personer bare i Somalia.