Foto: Redd Barna / Sylvain Cherkaoui
Rundt 700 mennesker måtte søke tilflukt i en moske i Bangui etter at de ble angrepet i hjemmene sine i desember i fjor.

I over to år har sivilbefolkningen i Den sentralafrikanske republikk (SAR) blitt offer for den svært voldelige konflikten i landet. Særlig mange barn har lidd av mangel på mat, ingen tilgang på helsestell og fravær av mulighet til å gå på skole.

Mandag sendte FNs inn de første 7500 av de rundt 12 000 mann som nå har den vanskelige oppgaven å sørge for å sette en stopper for den tiltagende konflikten mellom ulike etniske og religiøse grupper.

FN har nå overtatt ansvaret fra en mindre afrikansk styrke (MISCA) som har vært utplassert sammen med rundt 2000 franske soldater.

Foto: Redd Barna / Sylvain Cherkaoui
Gladys (17) i samtale med Redd Barnas ansatte i Den sentralafrikanske republikk.

– Ville helst gått på skole

– Jeg ville helst fortsette å gå på skole, men hadde ikke noe valg. Jeg ble medlem av Anti-Balaka-gruppen for å redde livet, forteller den 17-år gamle Gladys*, som er en av dem.

Angrepene på sivile har gjort svært mange barn har blitt foreldreløse, og ikke har noen til å ta vare på dem. Ifølge FN har rundt 10 000 barn, mange av dem helt ned i 12 – 13 – års alderen, sett det som eneste utvei å verve seg som barnesoldater.

På en møte med en av Redd Barnas ansatte som jobber med demilitarisering av barn og unge forteller Gladys hvordan hun i fjor at Seleka-styrker drepte hennes mor og onkel foran øynene sine.

Foto: Redd Barna / Sylvain Cherkaoui
Jeremy og hans yngste sønn Brian ble bragt til sykehus etter å ha flyktet i fem dager gjennom skogen. Brian lider av underernæring og Jeremys hustru døde av sykdommer hun pådro seg mens familien var på flukt.

Gir barna foreldrene tilbake

Redd Barna jobber aktivt med å gjenforene barn og unge i SAR med foreldrene sine og med å gi dem et skoletilbud, slik at de får et alternativ til å verve seg som soldater.

Blant annet har over 120 tidligere ledere for Seleka- og Anti-Balaka-grupper lagt bort våpnene etter å ha deltatt på Redd Barnas demobiliseringsprogrammer.

* Navnet er endret av sikkerhetshensyn.