Children take part in drawing activities in one of Save The Children's Child Friendly Spaces in Za'atari Refugee...

– Svært mange barn har sett og opplevd grusomheter i krigen i Syria. Det er mange konflikter der barn blir sterkt rammet, men man skal lete lenge etter en konflikt der barn blir brukt slik som i Syria, sier generalsekretær, Tove R. Wang.
 
I går startet Redd Barna en internasjonal underskriftskampanje for å dokumentere overgrepene i Syria. I Syria er det en helt systematisk bruk av barn i konflikten. Småbarn har blitt drept i massakrer. Barn har blitt torturert og blitt brukt som skjold foran soldater.65 prosent av flyktningene fra Syria er barn.

Normaliserer barns hverdag

Når barna ankommer flyktningleirer i Jordan og Libanon står Redd Barna klare til å ta vare på dem, gi dem beskyttelse og hjelpe dem med å bearbeide grusomheten de har opplevd. Dette er ett av hovedelementene i Redd Barnas nødhjelpsoperasjoner. Vi har nærmere 200 spesialtrente kolleger som arbeider på bakken i Jordan og Libanon, inkludert sosialarbeidere som identifiserer barn som er traumatisert og har akutt behov for hjelp. Samtlige av barna som fortalte sine historier i går, har deltatt på Redd Barnas aktiviteter.

– Vi oppretter trygge lekeområder hvor barn kan være barn og støtter skoler slik at barna kan få et midlertidig skoletilbud. Redd Barna hjelper også barn som har kommet bort fra familiene sine med å oppspore familiemedlemmer. Det er viktig å opprette trygge lekeområder og gi barna et skoletilbud for å normalisere barnas hverdag. forteller Wang.

Hun sier at barna trenger et sted hvor de bare kan være barn, leke og bearbeide grusomhetene de har opplevd. Titusenvis av syriske barn går nå inn i sitt andre år uten skolegang. Utdannelse gir barn stabilitet og et fast holdepunkt midt inni katastrofen.
 

 

Foto: Redd Barna/Jonathan Hyams
En syrisk jente tar del i gruppeterapi på Redd Barnas program for barns beskyttelse. En av de mest virkningsfulle metodene vi bruker er at barn deler sine opplevelser sammen med andre barn.

2000 skoler er bombet i stykker

Barn i og fra Syria er ett av mange eksempler på at barn i krig og konfliktsituasjoner går glipp av retten til utdanning. Utdanningsnivået i Syria var høyt før borgerkrigen startet. Nå brukes kjellere på skoler til tortur av barn. 2000 skoler er bombet i stykker. 800 skoler brukes som oppholdsrom for flyktningene.

– En tredjedel av flyktningene fra Syria er barn. Mange tusen barn driver rundt i flyktningleirene. Dette skaper grobunn for vold og kriminalitet. Vi vet av erfaring av skole kan bidra til å normalisere hverdagen og bearbeide traumer for barn som har opplevd krig og konflikt, sier Wang.

Redd Barna har arbeidet i regionen i nærmere 60 år

Redd Barna jobber med syriske flyktninger som kommer over grensen til Libanon, Jordan og Irak. I tillegg til til psykososial støtte og utdanning, deler vi ut mat, medisiner, rent vann, presenninger, med mer.

– Når barn ankommer flyktningleirene hjelper vi dem med trygghet, gir dem mat, tepper, pakker til nyfødte, klær til barna, i tillegg til den emosjosjonell støtten, uformell utdannelse og gruppeaktiviteter for barn, med mer, sier Wang.

Vi står også klare til å rykke inn i Syria når vi får tilgang. Redd Barna arbeider også med å påvirke norske og internasjonale myndigheter og FN for å sikre humanitær tilgang og for å kunne gi barn den beskyttelsen og humanitære hjelpen de har krav på. 

Signer på Redd Barnas underskriftskampanje for å dokumentere overgrep mot syriske barn >

"WAF.Presentation.Web.WAFTagEDoc" does not implement interface WAFTagProvider.