Foto: REUTERS/Asmaa Waguih fra AlertNet
Opprøret mot Muammar Gaddafis regime startet med demonstrasjoner, og utartet seg til militære kamphandlinger. Libyske myndigheter skal ha brukt sivile som skjold, og Redd Barna frykter at barn kan bli drept eller skadet.

Sist torsdag besluttet FNs sikkerhetsråd å innføre en flyforbudssone over Libya, og ble enige om å bruke alle nødvendige midler for å beskytte sivile. De vestlige allierte har i løpet av helgen angrepet strategiske mål i Libya. Oberst Muammar Gaddafi kaller angrepene terrorisme, og lover de allierte styrkene en langvarig krig, ifølge nyhetsbyrået AFP.

I helgen slapp flere tusen libyere inn i Gaddafis hovedkvarter i Tripoli for å danne et menneskelig skjold rundt ham. En av dem var ti år gamle Mahmoud.

– Min mor og min far har fortalt meg at de vil angripe hovedkvarteret, så jeg kom hit for å beskytte vår leder, sa Mahmoud.

Nødhjelpsansvarlig i internasjonale Redd Barna, Søren Pedersen, er svært bekymret for meldingene om at libyske barn brukes som levende skjold av libyske myndigheter.

– Barn skal beskyttes. At Gaddafi går til det skritt og bruker barn på denne måten er overhodet ikke akseptabelt. Det viser ham som den despoten han er, sier Pedersen.

Norge har et ansvar

Foto: REUTERS/Yannis Behrakis fra AlertNet
En far bærer sitt barn over grensa til Tunisia, vekk fra kamphandlinger i Libya. Barn er særlig utsatt for å bli drept eller skadet i væpnede konflikter.

Mandag formiddag tok norske F16-fly av fra Bodø Lufthavn og satte kursen mot Kreta, som blir basen til den norske styrken. Det vil ta noen dager før flyene settes inn i den militære operasjonen, men de er ifølge forsvaret klare for angrep både i luften og mot mål på bakken.

– Norge har, på lik linje med de øvrige militærstyrkene, et ansvar for å påse at de ikke rammer sivile, men beskytter dem. Da skal ikke de allierte bombe de stedene hvor barn brukes som skjold – uansett, understreker Søren Pedersen.

Libyske helsemyndigheter opplyser at 64 personer, deriblant flere sivile, skal ha mistet livet i bombeangrepene i helgen. Amerikansk militære sier på sin side at de ikke har informasjon som bekrefter disse opplysningene. Pedersen påpeker at det alltid er slik i en væpnet konflikt at de stridende partene sier det som er best for dem.

– De allierte vet jo ikke om sivile blir rammet, for det er ingen uavhengige observatører på bakken som kan følge med på situasjonen.

Redd Barna har hatt et team inne i Benghazi for å vurdere situasjonen for barns beskyttelse og helse. De måtte trekke seg ut derfra da det ble for utrygt, men kan raskt dra tilbake dersom sikkerheten igjen blir bedre. Redd Barna er også til stede på grensene til Tunisia og Egypt, hvor stadig flere mennesker kommer over grensa på flukt fra kamphandlingene i landet.