Foto: Redd Barna
Peter Mactaggart Sykes leder Redd Barnas nødhjelpsoperasjon i Libya. Barna han møter i Benghazi er tydelig preget av den blodige krigen i landet.

Han leder Redd Barnas nødhjelpsoperasjon i landet fra opprørernes hovedstad Benghazi. Her kan du lese hans personlige beretning om hvordan krigen har rammet barna han møter i Libya:

"Mens verden følger det rasende opprøret og kampene over hele Libya, lurer en humanitær krise i kulissene. Mens byer er beleiret, blir innbyggerne der glemt. Samtidig har tusenvis av mennesker flyktet fra blodbadet.

Den blodige konflikten påvirker tusenvis av menneskers tilgang på mat, helse og andre grunnleggende behov. Den etterlater seg varige, ødeleggende inntrykk i barn og unges sinn. Og alle barn i Libya har fått utdanningen sin avbrutt. Vår jobb er å sikre at stemmene til disse barna blir hørt.

Det er livsviktig at vi får umiddelbar tilgang til Misrata og de andre krigsherjede byene vest i landet. Men sikkerhetssituasjonen er et evig problem. Bombingen, skuddsalvene, snikskytterkulene og gatekampene skaper et humanitært behov som ikke blir fylt. Folk er redde for å forlate hjemmene sine. Derfor har de ikke tilgang til mat og medisiner. De har ingen mulighet til å unnslippe kampene. Selv her i den relativt stabile byen Benghazi hører vi skuddsalver nær oss hver eneste dag.

Foto: Redd Barna/Paulo Siqueira
Tre år gamle Ahmed er ett av mange barn som har måttet flykte fra kampene i Libya. Faren hans Eafen (27) er bekymret for sønnen.

Hjelper 1000 barn om dagen

Til tross for den vanskelige sikkerhetssituasjonen, hjelper vi 1000 barn hver eneste dag. Teamet mitt jobber døgnet rundt for å nå så mange barn som overhodet mulig med nødhjelpen vår. Nå oppskalerer vi opp programmene våre til å nå 18 000 barn om dagen med programmene våre for barns beskyttelse.

Barna er mest sårbare i enhver nødhjelpsoperasjon. Barn som flykter til Benghazi og omliggende områder forteller om opplevelser som ikke noe barn skulle være vitne til. Og kampene fortsetter – og setter enda flere barn i fare. Erfaringer viser at barn som opplever slike grusomheter ofte blir svært tilbaketrukne. De kan ikke eller vil ikke snakke om opplevelsene sine.

Noen barn slutter å spise og sove. De synes det er vanskelig å omgås andre mennesker. Vi hjelper disse barna med å takle det de har sett og opplevd.

Som far til tre barn selv, synes jeg det er tøft å se barn som klynger seg til foreldrene sine uten å være i stand til å leke med andre barn. Og jeg kan se hvor bekymret foreldrene er over dette.

Trygge lekeområder til barna

I tett samarbeid med våre lokale samarbeidspartnere har vi i Redd Barna trenet lærere, psykologer og leger i hvordan de skal snakke med de rammede barna og hvordan de best kan hjelpe dem. Sammen har vi satt opp barnevennlige områder der barna som har flyktet fra volden kan komme for å leke i trygge omgivelser og snakke om opplevelsene sine. Det virker. Faktisk publiserer barna selv første utgave av sin egen avis neste uke.  

Nyhetene vil fortsette å fokusere på rakettene, blodsutgytelsene og de daglige slagene. Vi vil fortsette vårt arbeid for å få smilene tilbake i barnas ansikter. Og for å hjelpe barna og familiene deres som er glemt i denne krigen."   

Foto: Redd Barna
Etter hvert som de politiske protestene i Libya har ført til blodig krig i landet, holder folk flest seg innendørs av redsel for volden.