Salaha er 18 måneder gammel. Hun er ett av mange barn i tørkerammede Niger som er akutt underernært.

Totalt 380 000 barn i Afrikas fattigste land kan bli så akutt underernært at de står i fare for å dø om de ikke får behandling raskt, ifølge Redd Barnas beregninger.

Foto: Redd Barna/Rachel Palmer
Her får Salaha (18 måneder) ekstremt næringsrik melk mens hun sitter på fanget til mamma Mariama (30) på Redd Barnas helse- og ernæringsklinikk i Aguié. Redd Barna er alvorlig bekymret for at flere tusen barn som Salaha skal dø i Niger de neste månedene om de ikke får hjelp umiddelbart.

Totalt vil 1,2 millioner barn i Niger trenge behandling for underernæring om ikke verdenssamfunnet griper inn raskt.

Foto: Redd Barna/Rachel Palmer
Redd Barna skal hjelpe 70 prosent av de mest underernærte barna i seks distrikter i Niger, til sammen 60 000 barn, de neste seks månedene.

Salaha er blant de heldige. Moren hennes Mariama (30) fikk råd om å ta den underernærte datteren med til Redd Barnas helse- og ernæringsklinikk i Aguié. Der får akutt underernærte barn ekstremt energirik melk og de nødvendige medisinene. 

– Nå har vi vært her ved klinikken i to uker. Salaha har lagt på seg 1,3 kilo. Først ble hun syk, så ble hun litt friskere og så ble hun syk igjen. Hun hadde feber. Jeg ga henne hirse å spise selv om jeg burde gitt henne melk fordi vi ikke hadde noe melk. Jeg hadde ingen penger å kjøpe melk for. I landsbyen min har vi hatt dårlige avlinger to år på rad. I år er det verre enn normalt. Alle mennene har dratt over grensen til Nigeria i håp om å tjene penger, forteller Mariama.

Mistet tre av åtte barn

30-åringen har født åtte barn, men tre av dem døde før de fylte to år. Før lille Salaha kom til ernæringssenteret til Redd Barna, fryktet hun at også den yngste datteren skulle dø.

Foto: Redd Barna/Rachel Palmer
Redd Barna har slått full krisealarm for ernæringssituasjonen til barna i Niger. Våre folk jobber nå døgnet rundt med å få ut nødhjelpen.

– Det er andre underernærte barn i landsbyen vår også. 15 barn fra Salaha El Moussa ble sendt av gårde til klinikken etter undersøkelsen i landsbyen. Men bare mitt barn ble sendt til stabiliseringsenheten, sier Mariama.

Matmangelen er nå verre enn hun kan huske at den noen gang har vært.

– Dette er ikke normalt. Matmangelen kommer vanligvis i mai og juni. I år varer matmangelen altfor lenge. Den kom allerede i februar. Nå har vi ingen mat. Hvis vi vil ha mat, må vi kjøpe den. Siden februar har vi måttet selge alle de fem geitene våre, forteller hun.

Mindre mat og høyere priser

Når det ikke er matkrise i Niger, pleier Mariama å få rundt 235 kroner for en geit. I år fikk hun bare halvparten. Og hirsen er blitt langt dyrere enn vanlig.   

– Jeg prøver å lage ett måltid om dagen til barna mine. Men det er umulig. Av og til går vi tre dager uten å spise noe som helst, sier hun.

Nå er hun glad for at Salaha får den hjelpen hun trenger. Samtidig bekymrer Mariama seg for barna som er igjen hjemme i landsbyen.

– Jeg bekymrer meg for at de andre barna mine ikke får noe mat. De bor nå hos min manns to andre koner. Hans første kone har fem barn og den andre konen hans har ni barn. jeg er hans tredje kone, forteller Mariama. 

Se lederen for Redd Barnas nødhjelpsarbeid i Niger, Peter Mactaggart Sykes, fortelle om situasjonen her: