Foto: Redd Barna
Hedinn Halldorsson er en av Redd Barnas nødhjelpseksperter i Burkina Faso og mannen som har skrevet disse betraktningene fra Burkina Faso.

Hedinn Halldorsson er en av Redd Barnas nødhjelpseksperter i Burkina Faso. Her kan du lese hans betraktinger etter møtet med familien til Passiba Todoro: 

– Å være sulten er en sykdom i seg selv.

Vi sitter utenfor hjemmet til familien Torodo, i nærheten av Tangpooré i Kaya helsedistrikt i Burkina Faso. Ordene kommer fra Passiba Todoro. Familien hans har levd akkurat her i generasjoner. Jeg har akkurat spurt ham om barna blir syke fordi de ikke får nok mat. Det hvite i skjegget til Passiba gir ham troverdighet – han har gjennomlevd en krise eller to tidligere. Når han snakker, hører alle som er utenfor huset etter.

Selger husdyrene for å overleve

– Vi vet inderlig godt at det er en kortsiktig løsning å selge alle husdyrene våre. Men vi hadde ikke noe annet valg, sier han.

Nå er bare ni dyr tilbake av familiens kuer, geiter og sauer. De måtte selge 40 dyr for å skaffe penger til mat. Å selge unna verdier man er avhengig av for å ha et levebrød på lengre sikt er en veldig vanlig, men negativ overlevelsesmekanisme for familier som slåss mot sulten – som familien Torodo.

Passibas yngre bror Adama har to koner. Han har åtte barn med den ene kona og seks barn med den andre. Lillebrorens familie alene teller dermed 17 personer. I tillegg kommer Passiba selv, bestemødrene og bestefedrene hans og andre slektninger som bor i nærheten. Det er med andre ord fullt av folk utenfor huset til Passaba når vi setter oss ned i skyggen av et tre for å snakke sammen om matkrisen.

Foto: Redd Barna/Hedinn Halldorsson
– Vi vet inderlig godt at det er en kortsiktig løsning å selge alle husdyrene våre. Men vi hadde ikke noe annet valg, sier Passiba Todoro.

Mangler mat

Vi sitter på en gårdsplass som er omkranset av tre hus. På selve plassen er mange folk samlet. Et esel, en okse og en håndfull kyllinger løper rundt. Adamas koner sitter lent mot den ene husfasaden. De tilbereder dagens første måltid. Gjennom døra kommer hans lille datter Nemata, som er fire år gammel.

– Jeg lager sølekaker og henter vann, sier hun når jeg spør henne hvordan hun tilbringer dagene.

Hun forteller meg at det ikke er noen forskjell på dagens to måltider. Begge består av durra og en saus laget av bladene av baobabtreet.

– Av og til spiser jeg ikke nok mat, hvisker lille Nemata.

I et normalt år ville familien ha solgt deler av avlingen sin på markedet. I år har de ikke engang høstet inn nok mat til sitt eget forbruk. Sultsesongen, perioden etter at den ene avlingen er spist opp og mens man venter på neste avling, er usedvanlig lang og hard i år på grunn av fjorårets tørke. Det var ingenting å høste inn. Og så kom regntiden senere enn vanlig. Til sammen betyr det at familien Torodo sulter.

Foto: Redd Barna/Hedinn Halldorsson
Nemata (4) forteller at det ikke er noen forskjell på dagens to måltider. Begge består av durra og en saus laget av bladene av baobabtreet. – Av og til spiser jeg ikke nok mat, hvisker hun.

– Vi har allerede plantet i håp om at det skal begynne å regne, sier Adama.

Umulige valg

Det yngste av hans 14 barn, Allaye, har fått symptomer som er typiske for akutt underernærte barn. Han trenger behandling av lege. Redd Barna har til sammen 52 helseklinikker i distriktet der Allaye og alle andre underernærte barn under fem år kan få behandling. Men hvis noen av de eldre barna blir syke, må Adama velge mellom å bruke de få pengene han har på enten medisiner for ett barn eller mat for hele familien.

Heldigvis har han ikke måttet ta dette umulige valget ennå. Men med all sannsynlighet gjenstår fremdeles det verste. De fleste eksperter mener at matkrisen i Sahel-området kommer til å være verst i juli og august. Adama tenker seg grundig om en stund før han svarer på hva han tror vil skje de kommende ukene.

– Hvis regnet ikke kommer, kommer det til å bli veldig vanskelig, sier han.