Foto: Redd Barna/Rachel Palmer
Asmara er mor til to i Puntland, Somalia. Ingen mødre lever under tøffere forhold, enn mødre i Somalia, Mali, Den sentralafrikanske republikk og DR Kongo.

Helt på bunnen finner vi Somalia, bak Mali, Den sentralafrikanske republikk og Den demokratiske republikken Kongo. Ingen lever under tøffere forhold enn mødre i disse landene. Barnas situasjon henger nært sammen med mors helse, sikkerhet og velvære, og i disse landene er helt grunnleggende behov fraværende.

"WAF.Presentation.Web.WAFTagEDoc" does not implement interface WAFTagProvider.
kommer i år for 16. gang, og aldri før har den omfattet så mange land – 179 totalt. Av disse er 46 utviklede land og 133 utviklingsland.

Fem indikatorer

Landene måles på fem ulike indikatorer; mødredødelighet, barnedødeligheten under fem år, kvinners utdanningsnivå, økonomiske status og kvinners politiske deltakelse i samfunnet. Norge er blant de 10 beste på fire av de fem indikatorene, og topper lista når det måles for økonomiske muligheter.

- Jeg er selvfølgelig glad for dette resultatet. Samtidig gir det oss en ekstra sterk forpliktelse til å jobbe hardt for kvinner over hele verden som hver eneste dag kjemper for å beskytte barnet sitt mot sykdom og død, sier Tove R. Wang, generalsekretær i Redd Barna. Hun sier tilstanden til mor er avgjørende også for barnets helse og oppvekst.

- Flere tiår med erfaring som barnerettsorganisasjon har lært oss at kvaliteten på barns helse, sikkerhet og oppvekst avhenger av velferden til deres mødre. Kort fortalt får mor og barn det aller best når jenter får tilgang på utdanning, når unge kvinner gis økonomiske muligheter og kan delta i samfunnsliv, og når helsetjenestene er tilgjengelig for alle, sier hun.

Mindre risiko for å dø

Norge har alltid ligget svært høyt på indeksen, og toppet den tre år på rad fra 2010 til 2012. I år som før er det kun minimale forskjeller mellom de fem nordiske landene som har de øverste fem plassene.

Den viktigste enkeltfaktoren for Norge denne gangen er mors risiko for å dø under perioden fra første graviditet til siste fødsel. Risikoen regnes ut på bakgrunn av antall graviditeter / fødsler, frekvensen mellom fødslene, forholdene hun føder under i tillegg til helse og ernæringsstatus til mor. De nye tallene er justert ned fra 1 av 7900 i fjor, til 1 av 14900 i år.

Rapporten tar også for seg hva urbanisering gjør med forskjellen på fattige og rike i byer. Les mer om dette her >

USA faller på listen

Den kanskje største overraskelsen er at USA fortsetter å falle på listen. I år kommer landet på 33. plass, noe som betyr at én av 1800 kvinner risikerer å dø i løpet av den perioden hun er gravid første gang til hun føder alle sine barn.

Dette betyr i praksis at en amerikansk kvinne har i gjennomsnitt ti ganger større risiko for å dø under graviditet eller fødsel som en polsk, østerriksk eller hviterussisk kvinne, og at et amerikansk barn under fem år har like stor risiko for å dø som et barn i Serbia eller Slovakia.

Viktig innsikt

Foto: Redd Barna/Sigríður Guðlaugsdóttir
Gode og gratis helsetjenester gjør det godt å være mor og barn i Skandinavia, mener Redd Barnas generalsekretær. Bildet er fra Island.

- Jeg ønsker å legge vekt på hvordan alle de nordiske landene har på plass grunnleggende viktige samfunnsstrukturer som gjør det godt å være mor og barn: Helsetjenestene er tilgjengelige, gode og gratis. Barnehager, skole og utdanning motvirker store sosiale forskjeller og vi har fredlige, velfungerende demokratier. Kunnskapen om hvilke helsemessige goder denne måten å organisere samfunnet på gir for barn som vokser opp, er blant de viktigste innsiktene vi kan ta med oss I arbeidet for å gjøre livet bedre for verdens barn, sier Tove R. Wang.

På global basis må vi redusere ulikhetene slik at mødre og deres barn får like muligheter til å utvikle seg og oppnå sitt potensial, uansett hvor de bor, avslutter Wang.

Ti beste ”mamma-land”

 1. Norge
 2. Finland
 3. Island
 4. Danmark
 5. Sverige
 6. Nederland
 7. Spania
 8. Tyskland
 9. Østerrike
 10. Belgia

Ti verste land å være mor i:

 1. Somalia
 2. Den demokratiske republikken Kongo
 3. Den sentralafrikanske republikk
 4. Mali
 5. Niger
 6. Gambia
 7. Elfenbenskysten
 8. Tsjad
 9. Guinnea-Bissau
 10. Sierra Leone


"WAF.Presentation.Web.WAFTagEDoc" does not implement interface WAFTagProvider.