Foto: Getty Images
Mange bygninger i Kathmandu har falt sammen og det er stort behov for umiddelbar førstehjelp.

Tallene på omkomne og rammede fortsetter å stige og mange beskriver ødeleggelsene i hovedstaden Kathmandu og tilliggende områder som svært kraftige. Selve jordskjelvet kunne kjennes i flere land i regionen. Lørdagens skjelv hadde en styrke på 7,9 og er det kraftigste som har rammet landet på 81 år.

Norske Marianne Hagen jobber for Redd Barna i Nepal og bor i Kathmandu.
- I dag skjedde det alle frykter i Kathmandu. Jordskjelvet har sjokkert alle her og rammer de svakeste hardest, sier hun.

Redd Barna har jobbet i Nepal i nesten 40 år og har svært mange dedikerte medarbeidere som nå legger de faste arbeidsoppgaver til side og deltar i hjelpearbeidet i samarbeid med myndighetene. Samtidig har internasjonale Redd Barnas nødhjelpsteam vurdert hvordan man best kan bidra i redningsarbeidet og med å hjelpe de overlevende.

Støtter hjelpearbeidet

- De viktigste behovene vil trolig være innen helse, beskyttelse, husly og å sikre at familier har tilgang til rent vann og mat, sier Gry Ballestad, Redd Barnas nødhjelpssjef. - I tillegg er det alltid viktig å få barna raskt tilbake på skole i katastrofesituasjoner, sier Gry som nå følger utviklingen fra time til time. Redd Barna besluttet lørdag å benytte Katastrofefondet til å støtte hjelpearbeidet i Nepal. Nordmenn kan gi penger til Redd Barnas arbeid gjennom følgende kanaler:

SMS: send NEPAL til 2434 (200 kroner)
Konto: 7050 06 35280
Gavetelefon: 820 44 144 (200 kroner)

Hjelpearbeidet vanskeliggjøres av at mange veier er ødelagte og i mange tilfeller ufremkommelige. Mange bygninger i Kathmandu har falt sammen og det er stort behov for umiddelbar førstehjelp. Det er fortsatt etterskjelv som forårsaker nye skader og gjør at mange voksne og barn blir redde.

Redd Barna har jobbet i Nepal siden 1976, først og fremst med utdanning og helseprogrammer. Vi arbeider i 63 distrikter over hele landet.

De mest dødelige jordskjelv de siste årene har vært:

  • Iran, 2003: 26.000 mennesker døde nær byen Bam
  • Indonesia, 2004: Tsunamien som tok livet av mer enn 230.000 mennesker
  • Pakistan: Om lag 100.000 mennesker døde i Kashmir
  • Kina, 2008: Nesten 90.000 mennesker drept i Sichuan-provinsen
  • Haiti. 2010: Flere enn 220.000 mennesker drept