Foto: Redd Barna/Tanvir Ahmed
Redd Barna og Plan responderte tidlig med støtte til lokalt redningsarbeid etter bygningskollapsen 24. april.

Den 24. april kollapset Rana Plaza, en åtte etasjer høy bygning i Savar, Bangladesh. Rana Plaza huset hovedsaklig tekstilfabrikker, og rundt 3500 mennesker var inne i bygningen da den raste sammen. Per dags dato er 384 mennesker erklært døde, mens 1168 fremdeles er savnet.

Redningsarbeidere forteller om barn som samler seg rundt den sammenraste bygningen. Denne uken åpnet Redd Barna trygge lekeområder, for å gi de et sted å være mens foreldrene deltar i leteaksjoner. Til nå har mange leteaksjoner ført frem, 2436 mennesker er reddet ut av ruinene. Mange av dem er hardt skadet. En av dem er Marrium.

Måtte amputere armen

Foto: Redd Barna/Tanvir Ahmed
Marrium (27) bar på jobb i Rana Plaza da bygningen kollapset. Hun lå under ruinene i 38 timer, og måtte amputere armen.

27 år gamle Marrium var i fabrikken da den kollapset. Hun jobbet i en tekstilfabrikk i sjuende etasje, og lå fanget under ruinene i 38 timer før hun ble reddet. Mannen hennes døde for fem år siden, så Marrium har forsørget sine barn på seks og ni år alene. Etter å ha ligget inneklemt i ruinene i over et døgn, måtte hun amputere armen, og er nå bekymret for fremtiden:

- Jeg var i stand til å gi barna mine skolegang med lønnen min. Nå vet jeg ikke hva som kommer til å skje fremover, sier Marrium. Hun har ikke råd til en armprotese. – Hadde jeg mistet beinet, i stedet for armen, kunne jeg ha jobbet for å betale barnas skole. De har ingen far, hvem skal se etter dem nå? spør hun.

Allerede sårbare barn

Nayyar Iqbal i Redd Barna Bangladesh sier at håpet om å finne flere overlevende svinner etter hvert som tiden går. - Historien til Marrium viser hvordan livet forandrer seg også for de overlevende, understreker han. – Uten høyrearmen er ikke Marrium i stand til å sy igjen. Hun må derfor finne en annen inntektskilde for å forsørge sine barn og foreldre. Fabrikkarbeiderne er allerede fattige og sårbare. At mange barn nå mister foreldrene, eller opplever at de får permanente skader, vil gjøre det svært vanskelig for dem i tiden fremover. Risikoen er stor for at de dropper ut av skolen, og at vi vil se en økning i barnearbeid, sier han.

For å nå de rammede barna tidlig, har Redd Barna satt opp flere hjelpedesker for å samle informasjon om barna som er rammet av tragedien. I det trygge lekeområdet får barna mulighet til å leke sammen, og snakke gjennom det de har opplevd med voksne. Redd Barna har vært til stede og støttet lokalt redningsarbeid siden bygningen kollapset 24. april.