Foto: Redd Barna/Hedinn Halldorsson
Ei fire år gammel jente fra Nigeria på mottakssenteret i Sicilia. Urolighetene mellom myndighetene og Boko Haram, har ført mange mennesker på flukt fra Nigeria.

Redningsoperasjonene fortsetter i Italia, etter at en båt med 550 mennesker kantret 14. april. Redd Barna Italia jobber nå døgnet rundt for å ta i mot de overlevende på havna Reggio Calabria, sør i Italia. Michele Prosperi i Redd Barna forteller om overlevende lamslåtte av sjokk, og at båten tok ut fra det krigsherjede Libya.

- Bare 24 timer senere veltet båten, sier Prosperi. - Da den italienske kystvakten kom til stedet klarte de å redde 135 av flyktningene. De overlevende forteller oss at de andre døde, og at flere av de som forvant er mindreårige.

Forventer flere tilfeller

Båtkantringen følger en kraftig økning i antall flyktninger som kommer over til Italia. Urolighetene i Libya bidrar til at mange flere barn tar den livsfarlige reisen i håp om å finne trygghet i Europa. En 17 år gammel gutt Redd Barna har snakket med tidligere beskriver situasjonen han reiste fra slik:

- Vi bodde i en sardinfabrikk i nærheten av Tripoli i fire måneder. Det var mer enn 1000 av oss der. Vi spiste bare en gang om dagen og kunne ikke gjøre noe som helst. Hvis noen av oss snakket med en annen, ble vi banket opp. Alt dette gjorde de for penger. De fikk oss til å ringe hjem å fortelle at du var døende, mens de banket deg opp så familien måtte høre på skrikene.

5100 flyktninger på tre dager

- Det er en massiv katastrofe som utspiller seg, mener Michele Prosperi. På tre dager fra 11. april til 13. april har 5100 flyktninger tatt seg over Middelhavet til Italia. Av disse er det 370 barn alene, uten følge.

Foto: Redd Barna/Hedinn Halldorsson
- Jeg hadde aldri gjort det, om jeg visste hvor tøft reisen var, sier denne gutten til Redd Barnas Naoufel Soussi. Barna kommer til Europa med et desperat behov for noen å snakke med.

Redd Barnas generalsekretær Tove Wang ber nå Norge og Europa om å prioritere redningsaksjoner på Middelhavet. - Vi ser at flere mennesker risikerer å tape livet på den risikable overfarten, sier hun. – EU må styrke sin kapasitet for søke- og redningsaksjoner, og barna som kommer i land må få den beskyttelsen de trenger og har rett på. Barna forteller om vold, overfylte båter og at de har sett andre mennesker dø på veien til Europa. De kommer med et desperat behov for psykososial støtte, mener hun.

Michele Prosperi møter disse barna når de kommer fra båten og inn i Italia. - Europa må våkne, mener han. – Dette er dødsfall vi kan unngå og flere vil dø i tiden som kommer.

Les VG helgs sak om «Den grufulle dødsflukten», der tre mindreårige flyktninger og Redd Barnas ansatte i Italia er intervjuet (krever innlogging)