Kirsten Sandberg får Redd Barnas Barnerettighetspris 2021

Menneskerettighetsekspert Kirsten Sandberg får prisen for sitt arbeid med å styrke barns rettigheter i Norge og internasjonalt.

Menneskerettighetsekspert Kirsten Sandberg
Kirsten Sandberg – vinner av Redd Barns Barnerettighetspris 2021

Kirsten Sandberg er professor i barnerett ved Universitetet i Oslo. Hun har gjennom mange år og en lang yrkeskarriere satt barns rettigheter på dagsorden – både i Norge og internasjonalt. Hun har blant annet vært medlem av FNs barnekomité i 2011-2019, og var komiteens leder fra 2013 til 2015.

– En betydningsfull talsperson

– Kirsten Sandberg får prisen for sitt utrettelige engasjement og langsiktige arbeid for å styrke og spre kunnskap om barns rettigheter. Hun bruker sin ekspertise om barnerettigheter og står på barrikadene når barn ikke får rettighetene sine oppfylt. Det gjør henne til en betydningsfull talsperson for barn i Norge i dag, og et stort forbilde for mange unge som kjemper for barns rettigheter, sier Kristin Veierød, styreleder i Redd Barna.

Vinneren av Redd Barnas Barnerettighetspris ble kåret blant totalt 33 nominasjoner. Prisen deles formelt ut 18. november.

–  Det var overveldende å få beskjed om at jeg er valgt ut til å motta Redd Barnas Barnerettighetspris. Dette er virkelig en stor ære og glede. Prisen er superviktig fordi den setter barns rettigheter på dagsordenen. At jeg mottar den, er en honnør til FNs arbeid på dette feltet. Gjennom arbeidet der har jeg lært at internasjonalt samarbeid er sentralt for at rettighetene til alle verdens barn skal bli realisert. Samtidig er det alle de som jobber med og for barn på grunnplanet, der barn befinner seg, som utfører det daglige arbeidet med å sette barns rettigheter ut i livet, sier Kristen Sandberg. 

– Retten til påvirkning i store samfunnsspørsmål blir viktig

Sandberg mener det fremover blir viktig å arbeide for barn og unges rett til å påvirke i store samfunnsspørsmål som klima og miljø.

– Barnerettighetsprisen er en stor inspirasjon for meg til å fortsette arbeidet for å styrke barns rettigheter i Norge og internasjonalt. Jeg vil gjerne jobbe mer sammen med barn og unge for å fremme deres rett til å påvirke avgjørelser, ikke minst i store samfunnsspørsmål som klima og miljø, sier Sandberg.

Det er trettende året på rad at Redd Barna deler ut prisen. Den går til enkeltpersoner, grupper, organisasjoner, bedrifter eller andre som har gjort en særskilt innsats for å styrke barns rettigheter.

Det er Redd Barnas hovedstyre som vedtar hvem som vinner prisen, men det hentes alltid inn råd fra barn og unge når de nominerte skal vurderes. Redd Barnas Barnerettighetspris går til noen som har gjort en særskilt innsats for å styrke barns rettigheter eller bekjempe brudd på barns rettigheter, i eller utenfor Norge.

Dette er barnas kriterier for en verdig vinner: