Tapendra

Bor: Nepal
Alder: 9 år
4. klasse

Tapendra liker å gå på skolen og lære nye ting. Han har ikke ett spesielt favorittfag, men liker spesielt godt timene hvor de tegner.

Med din støtte

Som fadder støtter du arbeidet som sikrer Tapendra og hans medelever bedre undervisning, og et godt læremiljø. Med din hjelp gir Redd Barna lærerne på Tapendras skole systematisk opplæring og støtte, slik at de kan gi barna en god skolehverdag med trivsel og riktig læring. Din støtte sørger også for at elevene på skolen får bøker og annet skolemateriell.

Vi gleder oss til å følge Tapendras reise videre med deg!

 • 5 januar, 2021

  Nyttårshilsen fra Nepal

  2020 ble året hvor livet ble snudd fullstendig på hodet. I løpet av noen få måneder forandret koronaviruset verden for alltid. Som for de fleste har det vært en utfordrende tid for Tapendra og familien. Spesielt synes Tapendra at det er kjedelig at han ikke får være på skolen hver dag. For å minimere smitterisikoen blant elevene, roterer skolen på hvilke klasser som har undervisning. Det gjør at Tapendra nå bare går på skolen 1-2 dager i uken.

  – Det er trist at vi ikke får gå på skolen like ofte som vi pleier, og at jeg ikke kan leke med vennene mine som vi alltid gjorde før.

  Økonomisk er det også en vanskelig tid for familien. Tapendras mor forteller at det er vanskelig å få tak i varer på markedet, og at prisene har steget mye etter at viruset brøt ut. Noen dager har det vært vanskelig å skaffe nok mat til familien. Med din hjelp har Redd Barna bidratt med mat, munnbind og sanitærartikler som beskytter familien mot smitte. Tapendra har også fått nye skoleuniform og annet materiell som han trenger på skolen.

  – Selv om det har vært vanskelig, har jeg vært heldig som har hatt broren min som har hjulpet meg med skolearbeidet da skolen var helt stengt. Nå håper jeg vi snart kan gå på skolen hver dag igjen. Med din hjelp fortsetter arbeidet med å gi Tapendra og de andre elevene skolegang og en bedre framtid.

  Tusen takk for at du gir barn som Tapendra skolegang og hjelp gjennom en vanskelig tid. Uten faddere som deg hadde vårt arbeid ikke vært mulig. Sammen redder vi barn.

 • 9 september, 2020

  "Jeg savner skolen veldig mye"

  I en verden som fortsatt preges av koronapandemien, har vi denne gangen ikke hatt mulighet til å besøkeTapendra selv. Området han bor i har heller ingen telefonforbindelse, men vi har klart å komme i kontakt med Tapendra og familien gjennom sosial­arbeideren, Saraswoti Bhandari, som jobber i landsbyen.

  Tapendras landsby har vært i total nedstengning siden mars. Alle skoler er fortsatt stengt og alle blir oppfordret til å holde seg mest mulig hjemme. Grunnen til de strenge tiltakene er at man frykter smittefare fra arbeidsinnvandrere fra grenseområdene i nærheten. Så langt er det ingen klar formening om når skolene vil bli åpnet igjen.

  Saraswoti kan fortelle at Tapendra er bekymret for situasjonen og at han savner skolen. Han forteller også at mange av foreldrene i landsbyen frykter at smitten vil spre seg når skolene åpner igjen, fordi det er lite tilgang på desinfeksjonsmidler og såpe.

  Koronapandemien har satt mange av familiene i landsbyen i en vanskelig situasjon. Mange har mistet mye av inntektene, og mange er bekymret for at de ikke skal klare å skaffe penger til mat. En av Redd Barnas lokale samarbeidspartnere har derfor startet et prosjekt som hjelper familier som er spesielt utsatt. Tapendra og familien har fått god støtte gjennom prosjektet, og har så langt mottatt matvarer og andre forsyninger som hjelper dem gjennom krisen.

  Gjennom prosjektet har landsbyen også mobilisert lærere som gir barna hjemmeundervisning, skolemateriell og lesebøker slik at de ikke blir stående helt uten skolegang. Det synes Tapendra er bra, for han savner å være på skolen og lære nye ting. En annen viktig del av prosjektet er å gi befolkningen i landsbyen råd og hjelp til hvordan de best kan beskytte seg mot viruset gjennom ulike hygienetiltak.

  Så langt har 496 familier fått mat, olje og andre forsyninger som hjelper dem gjennom krisen. Nå håper alle at situasjonen vil forandre seg til det bedre, og at vi snart får mulighet til å besøke Tapendra igjen.

  Som fadder gjør du en forskjell i barns liv hver dag. Tusen takk for at du hjelper Tapendra og andre barn i Nepal gjennom en vanskelig tid!

 • 11 mai, 2020

  Tiden før korona

  Ved vårt forrige besøk i Nepal levde vi fortsatt i en verden som ikke var rammet av koronaviruset, og livet gikk sin vante gang for Tapendra og familien. Mye har forandret seg i ettertid. Situasjonen i Nepal er generelt uoversiktlig, men så langt vi vet står det bra til med Tapendra og familien. Forhåpentligvis vil vi kunne ha en mer oppdatert beskrivelse av deres situasjon i neste oppdatering. Det viktigste nå er selvfølgelig å begrense smittefaren så langt det lar seg gjøre, og vi tar alle forholdsregler for å beskytte Tapendra, familien, resten av landsbyen og våre ansatte.

  Det vi kan fortelle fra det siste besøket, er at Tapendra hadde begynt i fjerdeklasse og hadde fortsatt den fine framgangen på skolen. Han blir beskrevet som dedikert og aktiv elev som alltid leverer skolearbeidet i tide. Den blide gutten har også etterhvert blitt kjent som litt av en historieforteller som elsker å gjenfortelle nepalske historier og dikt.

  Etter skolen bruker Tapendra mye tid på å hjelpe til hjemme. Han passer på lillesøsteren når foreldrene er opptatt med å jobbe, og ser til dyrene som familien har. Familiens økonomiske situasjon er som alltid vanskelig. Tapendras storebror, Dipendra, hadde derfor flyttet til byen for å finne arbeid slik at han kunne hjelpe familien økonomisk.

  – Barna ble overbegeistret da de fikk nye, varme klær. Vi hadde aldri hatt råd til å kjøpe slike klær til dem. (Tapendras mor)

  Det har vært en ekstrem kald vinter i Nepal, men med din støtte fikk Tapendra og søstrene varme vinterklær, støvler og luer. Tapendras skole fikk også tepper, madrasser og puter slik at elevene skulle slippe å fryse når de hadde undervisning. Det ble også installert en ny vanntank slik at elevene skulle få bedre tilgang på rent vann.

  I tillegg til de varme klærne var også Tapendra kjempeglad over å ha fått ny skoleuniform, skrivebøker, fargeblyanter og ransel. Som de fleste andre land har Nepal nå også stengt skolene inntil videre, og det er uklart når Tapendra får begynne på skolen igjen. Vårt landkontor i Nepal jobber nå på spreng for å kartlegge hva som kan gjøres av tiltak og informasjonsarbeid for å begrense smittefaren i landet.

  Tusen takk for at du hjelper Tapendra og andre barn gjennom en vanskelig tid. Din støtte er nå viktigere enn noensinne, og sammen skal vi vinne kampen mot korona!

 • 16 desember, 2019

  Tapendra ønsker alle et godt nytt år!

  2019 var et godt år for Tapendra og familien. Selv om faren fortsatt er syk og moren stort sett må sørge for familiens inntekter, kom de seg gjennom året ved å selge grønnsaker, korn og noen av familiens geiter.

  Tapendra har tidligere vært litt sjenert og stille når vi har vært på besøk. Slik er det ikke denne gangen. Det siste året har han blitt mye mer utadvendt og sikker på seg selv. Den blide gutten stortrives fortsatt på skolen selv om han fortsatt strever litt med engelsk og matematikk. Tapendra elsker å lese, og hver lørdag bruker han mange timer i landsbyens leseklubb.

  – Jeg liker å lese bøker, spesielt liker jeg å lese dikt i leseklubben. Det er også morsomt å tegne og leke med vennene mine.

  På Tapendras skole har det skjedd mye det siste året. Med støtte fra faddere som deg, har elevene fått flere lærebøker, og flere klasserom har fått stoler slik at elevene slipper å sitte på det kalde gulvet. Lærerne har også fått nytt under­visningsmateriell og videreutdanning, slik at de kan gi Tapendra og klassekamera­tene bedre undervisning. For å hjelpe elever som har behov for individuell opp­følging, er skolen nå også i ferd med å starte opp ekstraundervisning etter vanlig skoletid hver dag.

  Når han ikke hjelper til hjemme med å passe på geitene, er Tapendra travelt opptatt med leseklubben og venner. I oktober feiret han også Dashain, som er en av de største festivalene i Nepal. Festivalen varte i 10 dager, og er et av årets høydepunkter. For fattige familier i Nepal er dette ofte den eneste gangen i året de kjøper nye klær, og Tapendra ble kjempeglad da faren kom hjem med nye klær til hele familien. Festi­valen er alltid en kjærkommen pause fra den harde hverdagen, men nå venter et nytt år med nye utfordringer for Tapendra.

  Vi gleder oss til å følge ham videre sammen med deg!

 • 1 oktober, 2019

  Siste nytt fra Tapendra

  Det er første gang vi møter Tapendra siden han ble valgt til å representere barna i landsbyen. Han er en beskjeden gutt, og det tar litt tid før han tør å snakke godt med oss. Tapendra går nå i tredje klasse og trives godt på skolen.

  Siden han ble valgt til å representere barna i landsbyen, har han deltatt i landsbyens leseklubb hver lørdag. Tapendra elsker å gå på skolen og spesielt liker han å lese historier. I tredjeklasse har han nå fem fag: nepali, engelsk, matte, samfunnsfag og naturfag. Tapendra liker best nepali (morsmål) og er ikke fullt så glad i naturfag.

  På hjemmefronten har foreldrene og de fire søsknene det bra til tross for at de lever i ekstrem fattigdom. Moren bruker mye tid på familiens avlinger og ser etter dyrene som er deres hovedinntektskilde. Men pengene de får fra å selge korn og dyr er ikke nok til å dekke familiens utgifter. Tapendras far må derfor ta strøjobber å tjene ekstra penger. Dessverre sliter han fortsatt med magesår, og klarer ikke å jobbe så ofte. Mesteparten av ansvaret for å skaffe inntekter faller derfor på Tapendras mor. Tapendra hjelper til så ofte han kan, og bidrar med å hente drikkevann, kutte grønnsaker og å passe på lillesøster Pramilla.

  På Tapendras skole er det mange utfordringer å ta tak i. Skolen er dårlig isolert og det er mangel på tepper som kan dekke det kalde jordgulvet. Nå som det går mot kaldere tider er det fare for at elever vil være mye borte fra skolen fordi det er for kaldt å være der. Med din støtte jobber vi nå for å utbedre dette før vinteren kommer.

  Som fadder sørger du for at elever som Tapendra får utdanning og muligheten til å skape seg en framtid. Tusen takk for at du gir Tapendra og klassekameratene god undervisning, skolemateriell og et trygt læringsmiljø! Som Redd Barna-fadder gjør du en forskjell i barns liv hver dag.

 • 4 april, 2019

  Velkommen til Tapendra

  Tapendra er syv år gammel og går i tredje klasse på den lokale skolen i en liten landsby som ligger i den vestre delen av Nepal. Det bor rundt 130 familier i landsbyen, og her bor Tapendra sammen med foreldrene og fire søsken.

  Tapendra liker å gå på skolen og lære nye ting. Han har ikke ett spesielt favorittfag, men liker spesielt godt timene hvor de tegner. Når Tapendra ikke er på skolen eller gjør lekser, må han ofte hjelpe til med forskjellige oppgaver hjemme. Det er en selvfølge for barn som kommer fra fattige familier i Nepal. Men selv for en travel gutt i Nepal, blir det tid til lek. Tapendra liker å være sammen med vennene sine, og da spiller de helst fotball.

  Den store familien deler et enkelt hus som er bygget av leire og stein. Huset har tre rom og to etasjer, men ikke innlagt strøm og vann. Underetasjen brukes som oppholdsrom for familiens husdyr. Hver dag bruker Tapendra minst 30 minutter på å hente vann i brønnen som hele landsbyen deler på. Etter at vannet er på plass, bærer det ut i skoen for å hente ved. Det finnes en enkel helsestasjon i nærheten av landsbyen, nærmeste sykehus ligger tre timers kjøring unna.

  Som de fleste andre i landsbyen lever Tapendra og familien i ekstrem fattigdom. Det er moren som har hovedansvaret for å brødfø familien, da faren er mye plaget av sykdom. Moren passer hjemmet og husdyrene som familien har. Familien har for øyeblikket tre geiter, tre kuer og en bøffel. I tillegg har de et lite stykke jord hvor de dyrker grønnsaker og korn. Men det er ikke nok til mer en noen få måneders forbruk, og familien er derfor avhengig av å selge melk og buskap for å ha nok mat hele året.

Tapendra blir representantbarn i Redd Barna