Her kan du snakke, chatte eller få hjelp

På grunn av koronaviruset er skoler, barnehager og fritidstilbud stengt i noen uker fremover. Kanskje synes du at denne tiden er vanskelig, du er redd, bekymret eller du har det ikke bra hjemme? Kjenner du noen andre som ikke har det bra? På denne siden finner du informasjon om hvor du som er barn eller ungdom kan snakke med noen, chatte og få hjelp om du trenger det:  

Gå til hjelpesiden her

 

Flere steder du kan ta kontakt

Alarmtelefonen 116 111 / SMS 417 16 111

Du kan kontakte alarmtelefonen hvis du blir slått, truet, utsatt for seksuelle overgrep eller av andre grunner ikke føler deg trygg. Du kan også ringe hvis dette skjer med noen du kjenner.

Alarmtelefonen sitt telefonnummer er 116 111 og den er nå åpen hele døgnet. Det er gratis å ringe og alle telefoner blir besvart av voksne som har lang erfaring i å hjelpe barn og unge. Du også sende SMS til tlf: 417 16 111 eller epost til alarm@116111.no

Alarmtelefonen 116 111 sin nettside finner du her >

Kors på halsen

På Kors på halsen kan du prate med eller skrive til voksne som er frivillige i Røde Kors. De hører på det du har å si og hjelper deg om du vil. Det er helt anonymt og helt gratis.

Kors på halsen har åpen chat alle dager 14.00-22.00 og svarer på telefon og mail mandag - fredag 14.00-22.00. Telefonnummeret deres er 800 333 21.

Du kan chatte og sende mail anonymt på nettsiden korspåhalsen.no. Hvis du vil kan du også snakke med andre på din egen alder på forumet.

Kors på halsen sin nettside finner du her > Hva er vold og overgrep?

Alle barn har rett til å være beskyttet mot vold, og til å få hjelp hvis de opplever vold. Det finnes forskjellige typer vold:

  • Fysisk vold. Fysisk vold kan være når noen slår, sparker, lugger, klyper eller gjør andre ting som gjør vondt på kroppen.
  • Psykisk vold. Psykisk vold kan være hvis noen skremmer, truer, kjefter veldig mye og ofte, sier slemme ting eller sier andre ting som gjør at barn blir redde.
  • Seksuell vold /seksuelle overgrep. Hvis noen tvinger, truer, presser, lokker eller lurer barn til å være med på seksuelle handlinger, kalles det for seksuelle overgrep. Seksuelle overgrep kan skje på forskjellige måter og på flere steder på kroppen. Seksuelle overgrep kan være at voksne eller ungdommer koser med barn sin tiss, skjede eller rumpe, får barn til å kose med voksne eller ungdommer sin tiss, skjede, rumpe eller pupper, eller får barn til å kose på tissen til seg selv eller andre. Det kan også være å vise barn bilder eller filmer av voksne som leker tissen-leker, eller å ta eller vise bilder av barn som gjør det. Seksuelle overgrep kan gjøre vondt, men trenger ikke å gjøre vondt.

 

Lær mer om forskjellige typer vold på nettsiden jegvilvite.no her >

 Hva skal jeg gjøre om jeg tror jeg kan være utsatt for overgrep?

Det er veldig viktig å snakke med en du stoler på. Du kan snakke med dine egne foreldre, en venn, en lærer eller helsesøster på skolen, naboen din eller foreldrene til en venn.

Vi vet at det kan være veldig vanskelig å fortelle. Bruk den tiden du trenger og fortell det til den personen det er best for deg å si det til.

Du trenger ikke bruke ord når du skal fortelle. Du kan vise med hendene eller tegne det som har skjedd. Selv om den som har gjort eller gjør overgrep mot deg sier at dette må være hemmelig, er det viktig at du ikke holder på hemmeligheten.

Blir du utsatt for vold eller overgrep kan det føre til at du:

  • går rundt og har vondt inni deg
  • at du er lei deg, redd og usikker
  • at du har en vond klump i magen
  • at du skammer deg, at du føler at du ikke er noe verdt
  • kan få problemer med å konsentrere deg, med å stole på andre, med å sove og med å spise
  • kan få vondt i kroppen din, i hodet og i magen

 Har du det slik er det viktig at du får hjelp, sånn at du får det bedre.

 Hva skal jeg gjøre hvis noen jeg kjenner opplever overgrep?

Å være en god venn er å lytte, trøste, og hjelpe vennen til å snakke med en voksen dere er trygg på. Dere kan snakke med en voksen sammen, eller du kan snakke med en voksen selv. Selv om vennen din vil at du skal love å aldri si det til noen, så trenger alle barn som har opplevd overgrep hjelp fra trygge voksne.

 Hvorfor er det så mange barn som ikke tør å si noe?

Mange barn som utsettes for vold eller overgrep lurer på om de selv har gjort noe galt og er redde for at noen skal bli sinte på dem om de sier ifra. De kan skamme seg, og føle det er deres skyld.

Mange som utsetter barn for vold eller overgrep sier til barnet at dette må være hemmelig. Av og til skremmer eller truer de barnet til å holde på hemmeligheten.

Noen barn kan tro at overgrepene er lov fordi de selv er litt annerledes. Barn som har funksjonsnedsettelser, for eksempel bruker rullestol, kan trenge mer hjelp på toalettet eller i dusjen enn andre barn. Da kan de føle at det gjelder litt andre regler for deres kropper, siden andre barn ikke trenger å få hjelp til slike ting. Det kan gjøre det vanskelig å skjønne at man blir utsatt vold eller overgrep. Men ingen voksen har lov å utsette barn for vold eller overgrep, og ingen har lov til å utnytte noen som trenger hjelp.

Mange barn tror at de er helt alene om å oppleve slike ting, men det er de ikke. Noen barn er også redde for hva som skal skje med den som har utsatt dem for vold eller overgrep. Kanskje er de glad i ham eller henne. Hvis den som har gjort det er en man kjenner godt og er glad i, kan det være ekstra vanskelig å si fra.

Hvis du trenger noen å snakke med, men ikke vet hvem, kan du ringe til:

 

Tegnefilmer om kropp, grenser og overgrep

Her kan du se fire tegnefilmer om hva seksuelle overgrep er og hvor man kan få hjelp. Filmene har blitt vist på NRK Super. Det kan være fint å se filmene sammen med en voksen, så du kan kan spørre om det er noe du lurer på.

Her finner du lenke til hver av filmene: