For barna er årets kommunevalg allerede avgjort. Fra 26. august – da de digitale stemmeurnene åpnet – og fram til Barnas Valgdag 5. september har over 76.700 femte- og tiendeklassinger stemt i Barnas Valg.

Barna har stemt på det partiet de mener bør vinne valget i sin kommune. Se oversikt over resultatene i kommunene her.

Arbeiderpartiet fikk flest stemmer

Foto: Kristoffer Moene Rød / Redd Barna
Arbeiderpartileder Jonas Gahr Støre fikk diplom og ballonger av Sofia Nilsen Rødahl og Anna Konstali.

Arbeiderpartiet fikk størst oppslutning med 18,9% av alle stemmene. MDG er neststørste parti, med 14,5% av stemmene. Deretter kommer Venstre med 12,4%.

- Det er fantastisk at Arbeiderpartiet er det største partiet i Barnas Valg 2019! Det er gledelig at så mange av de som har stemt, mener at vår politikk er den beste for å skape et rettferdig samfunn der alle har like muligheter, sier Arbeiderpartileder Jonas Gahr Støre.

 - Nå har Arbeiderpartiet blitt størst både i Barnas Valg og i skolevalget, og det er en stor inspirasjon foran innspurten til valget på mandag, sier Støre.

Overveldende

At så mange som 76.700 barn deltok i Barnas Valg viser hvor viktig barns medvirkning er, og hvor stor interesse barn har for politikk og demokrati, mener Redd Barna. Til sammenligning stemte rundt 60.000 barn da Barnas Valg ble arrangert for første gang i 2017.

- Vi er overveldet! Barnas Valg 2019 har gått over all forventning, og antallet stemmer er et tydelig signal på at barn også vil si sin mening om hvordan politikken bør styres. Barn fra alle fylker i Norge har stemt, og vi har sett stort engasjement og interesse fra både barn og lærere, sier Redd Barnas generalsekretær Birgitte Lange.