Foto: Redd Barna/Mai Simonsen
At Norge er kåret til verdens beste mammaland er et vitnesbyrd om at Norges likestilling-, barne- og familiepolitikk virker i praksis, mener Redd Barna.

For tredje år på rad topper Norge Redd Barnas årlige, internasjonale tilstandsrapport for mødre og barn, ”State of the World’s Mothers”.

Der blir verdens land rangert ut fra faktorer som faren for å dø under fødsel, andel kvinner som bruker moderne prevensjon, andel fødsler med utdannet helsepersonell til stede, svangerskapspermisjon, andel skrive- og lesekyndige, andel kvinner i regjeringen og antall barn som dør før fylte fem år.

– Dette er et vitnesbyrd om at Norges likestilling-, barne- og familiepolitikk virker i praksis, sier generalsekretær Tove R. Wang.

Niger på bunn

Hun gratulerer statsminister Jens Stoltenberg og våre politikere som har lykkes med å gjøre Norge til et godt land å bo i for mødre – og dermed også barna. Samtidig er hun svært bekymret for landene som kommer dårligst ut.

Niger, Afghanistan og Jemen ligger på bunnen av statistikken over 165 land. I disse landene dør i snitt én av 30 kvinner av svangerskapsrelaterte årsaker. 

Ett av sju barn dør før sin femte bursdag og mer enn ett av tre barn lider av feilernæring.

Foto: Redd Barna/Nyani Quarmyne
Niger kommer aller dårligst ut av de 165 landene som er med i statistikken. Der dør dør 1 av 16 kvinner i barsel.

–Forplikter å være best

– Det å være best forplikter. Nå må Norge gå foran i å satse på ernæring i de første 1000 dagene av et barns liv, på helsearbeidere og på utdanning av jenter. Dette er tiltak vi vet virker, sier Wang.

Forskjellen i tilgang på helsetjenester for mødre og barn i Niger og i Norge er dramatisk. I Norge dør én av 7600 mødre i barsel, mens i Niger dør 1 av 16. En gjennomsnittlig norsk jente kan forvente å få 18 års formell utdanning og leve til hun blir 83 år gammel. I den andre enden av skalaen finner vi den gjennomsnittlige jenta fra Niger, som kan forvente å få fire års utdanning og bli 56 år gammel.

Statsminister Jens Stoltenberg uttrykker glede over at Norge topper statistikken.

– Vi ber Stoltenberg fortsette det gode arbeidet internasjonalt og sørge for at mødre får verktøyet de trenger for å bryte fattigdomssirkelen og forbedre livskvaliteten for seg selv, barna sine og de kommende generasjoner, sier Tove R Wang.

"WAF.Presentation.Web.WAFTagEDoc" does not implement interface WAFTagProvider.

"WAF.Presentation.Web.WAFTagEDoc" does not implement interface WAFTagProvider.

Foto: Redd Barna/Mai Simonsen
Redd Barnas generalsekretær Tove R. Wang overrakte rapporten og et gratulasjonskort til statsminister Jens Stoltenberg før helgen. Stoltenberg uttrykte da sin glede over at Norge er kåret til det beste mammalandet for tredje år på rad.