Foto: Denis Onyodi / Shutterstock
Ødeleggelsene er store i Beira, Mosambik, etter at syklonen Idai traff.

 

Hjelp barna i Mosambik


Redd Barna frykter for livene til mer enn 100 000 barn og voksne i syklon-rammede Mosambik.

Elvene i de hardest rammede områdene nord i landet går nå langt over sine bredder og har satt store landområder under vann. Flommen startet tidligere denne måneden, og nå har syklonen Idai, som rammet 15. mars i år, gjort forholdene mye verre. Hjem, skoler, sykehus og infrastruktur er ødelagt, og fremdeles styrtregner det i regionen.

600 000 mennesker er rammet av naturkatastrofen. Mer enn 1 000 mennesker kan ha mistet livet og 100 000 må nå evakueres i nærheten av kystbyen Beira, ifølge tall fra Mosambiks myndigheter. Undersøkelser fra luften i Sofala-provinsen midt i landet viser at et mer enn 50km bredt område nå står totalt under vann. Også byen Buzi, der anslagsvis over 2500 barn bor, kan komme til å drukne i vann innen 24 timer.


«Omfanget av naturkatastrofen vokser minutt for minutt og Redd Barna er alvorlig bekymret for alle de barna og deres familier som settes i fare ettersom flomvannet fortsetter å øke,» sier Machiel Pouw, Redd Barnas responsleder i Mosambik.

«Omfanget av ødeleggelsene etter syklonen og flommen i Mosambik er skremmende. Tusener av barn lever i områder som nå står under vann. I mange områder kan man ikke engang se tak eller tretoppene stikke opp over flomvannet. Andre steder kan man se folk som desperat klynger seg til hustakene i håp om å bli reddet.»

«Akkurat nå er det en kamp mot klokken for å redde barns liv. Dette gjelder særlig i Buzi, hvor vi kan ha mindre enn 24 timer på å få folk ut. Vi støtter myndighetene i Mosambiks oppfordring om umiddelbare redningsaksjoner.»

I tillegg til å trappe opp redningsaksjonen, haster det med å få ut nødhjelp til de som har måttet flykte fra hjemmene sine på grunn av syklonen og flommen. Folk som lever uten tilgang på rent vann, mat, helsehjelp og tak over hodet trenger hjelp umiddelbart, sier Pouw.

Redd Barna er en del av COSACA-konsortiet sammen med hjelpeorganisasjonene Oxfam og Care. Vi jobber nå sammen med Mosambiks myndigheter for å hjelpe barna som er rammet av katastrofen.

«Tre lastebiler med nødhjelp fra COSACA er allerede på vei til Beira, en av byene som ble rammet av syklonen med full kraft,» sier Pouw. «Og et transportfly med 51 tonn med nødhjelp som bøtter, presenninger, vannkanner og telt vil etter planen ankomme Maputo i morgen.»

«Redd Barnas team med helseeksperter for katastrofesituasjoner er også på plass for å kartlegge skadene på helsefasiliteter, forebygge utbrudd av epidemier og sikre at barna har tilgang til den helsehjelpen de trenger for å overleve,» sier Machiel Pouw.

Hjelp barna i Mosambik