Gutten i filmen hadde fått avslag på søknaden sin om oppholdstillatelse i Norge, og han skulle til å flykte videre til et sted han ikke ville bli funnet. Men så ringte vergen hans.

Del filmen med Laron på Facebook her >

- Jeg vet ikke hvor jeg skal

Marlon (18) er kjent fra NRK-suksessen Skam, hvor han spilte Jonas. Filmet er spilt inn på Oslo S midt på natten, der gutten i filmen pleide å henge, og der han sto da han tenkte at han måtte dra langt vekk.

Ovenfra ser alle mennesker like ut. De ser ut som små kryp. På morgenen er det mange mennesker her. Mennesker som skal på jobb, på ferie eller ungdommer som bare henger her. Sånne som meg. Jeg vet ikke hvor jeg skal, men jeg må dra et sted langt borte. Til et land hvor jeg bare kan forsvinne.

Marlon stilte opp i filmen fordi han ønsker at flere skal bry seg om barn på flukt.

- Jeg valgte å bli med på denne videoen fordi jeg synes det er viktig å sette fokus på at barn er barn. Uansett hvor de kommer fra. Min far var politisk flyktning og kom til Norge i 1973. Hadde det ikke vært for at Norge hadde et åpent flyktning-program, så hadde ikke jeg vært født. Jeg har selv vokst opp i bydel Gamle Oslo og allerede i barnehagen hadde jeg venner fra 48 forskjellige land. Min oppvekst har vært super og jeg vil gjerne at flere i Norge, og verden for øvrig, skal ha muligheten til å bli kjent med mennesker fra alle land. Jeg kjenner sterkt på budskapet til Redd Barna om at barn først og fremst er barn, også på flukt, sier Marlon.

Det kunne vært meg

Marlon er glad for å kunne bruke sin posisjon som Skam-stjerne til å få denne filmen og budskapet spredd:
- Mens jeg leste til eksamen tidligere i år, så planla denne gutten å rømme fra Norge. Hvis jeg hadde blitt født og oppvokst på samme sted som ham, så kunne dette vært meg. Jeg har alltid fått høre at vi i Norge har trukket vinnerloddet, og har flaks som bor i et av verdens beste land. Men dette handler ikke om flaks eller uflaks, dette handler om respekt og medmenneskelighet. Jeg vil at denne gutten skal bli tatt godt vare på og ha et vanlig ungdomsliv, akkurat som alle andre. Akkurat som meg. Derfor vil jeg si ifra og bruke min stemme.

I filmen forteller Marlon hvordan vergen Nina til gutten kom ham til unnsetning, når han var sikker på at han måtte forlate Norge.

Det jeg lurer på er hvor jeg hadde vært hvis ikke Nina hadde ringt, hvis ikke hun hadde insistert. Jeg hadde kanskje vært i et annet land. I Frankrike på en sentralstasjon. Nok en flyktning som bare forsvant. Et tall. Et kryp.

Filmer om barn på flukt

Redd Barna løfter i en serie på fire filmer fram historiene til barn som har flyktet til Norge. I den fjerde og siste filmen vi lanserer forteller Skam-skuespiller Marlon Langeland historien til en ung gutt fra Afghanistan som trodde han var nødt til å rømme fra Norge. Du kan dele filmen fra Facebook her >

I den forrige filmen forteller rapper Don Martin historien til en gutt som har flyktet alene fra Afghanistan gjennom Europa til Norge. Les mer her > Filmen med Don Martin kan du dele på Facebook her >

Tidligere har skuespiller Siri Skjeggedal, kjent fra NRK-serien Snøfall, gitt sin stemme til en jente som deler tankene sine rundt det å bli pågrepet av politiet og fengslet på Trandum. Les mer her > Den ble lansert i forbindelse med Redd Barna og Noas sin nye rapport om tvangsretur og internering av barn. Filmen med Siri Skjeggedal kan du dele på Facebook her >

I den første filmen Redd Barna lanserte under frivillighetsuken, Redd Barna-uka i mars, gir skuespiller Rolf Kristian Larsen sin stemme til en 16 år gammel gutt som måtte flykte fra Syria. Les mer her > Del filmen der Rolf Kristian gir sin stemme på Facebook her >

De fire filmatiserte historiene baserer seg på intervjuer med barn som har flyktet til Norge, og er anonymisert og bearbeidet av manusforfatter Helena Nielsen. Filmene er regissert at Johan Kaos og Harald Mæle Jr.